Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mobning

Jeg bliver mobbet på skolen , hvad skal jeg gøre

12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dig

Tak for dit brev og dit spørgsmål. Hvor er det godt, du skriver. Jeg ved nemlig fra mange børn, som har oplevet mobning, at det kan være meget ubehagligt. Det kan faktisk blive så ubehageligt, at man slet ikke har lyst til at komme i skole. Er det mon sådan, du har det?

Jeg kan læse i dit brev, at du bliver mobbet. Men du skriver ikke noget om, hvad der er sket. Så jeg får lyst til at fortælle dig en lille smule om drilleri og mobning først. Så vil jeg gerne give dig nogle bud på, hvad du kan gøre. Er det mon fint med dig?

Måske ved du godt, at der er forskel på drillerier og mobning. Ved du godt det? Jeg spørger, fordi jeg ved, at man godt kan blive usikker på, hvad forskellen er. Tit er det nødvendigt med hjælp fra de voksne for at komme af med både drillerier og mobning. Men der er forskel på, hvad de voksne skal gøre.

Drillerier kan sagtens være ubehagelige. Børn som driller, siger tit, at de bare gjorde det for sjov. Men den som bliver drillet oplever det oftest som noget ubehageligt. Og det skal selvfølgelig stoppes. Drillerier sker en gang i mellem. Måske et par gange eller fire. Så holder de ofte op igen. Nogen gange kan børn selv stoppe drillerier. Andre gange er der brug for, at en voksen siger stop.

Mobning foregår for det meste hver dag. Og det foregår over lang tid. Måske er der en lille gruppe af børn, som mobber andre i klassen. Der mobbes måske med, hvordan man ser ud, ting man kan li, noget man ikke er så god til eller det tøj, man har på. Det er slet ikke rart at blive mobbet. Så de fleste børn i klassen vil helst være venner med gruppen, som mobber. Ellers risikerer de selv at blive mobbet.

Man kan derfor sige, at mobning rammer hele klassen. Mobning er et tegn på, at klassen ikke har det godt sammen. Der er ikke et godt fællesskab. Og måske er alle børn i klassen faktisk lidt usikre på, om de måske selv en dag vil blive mobbet. Det er lærernes ansvar at lave om på. Dvs. at lærerne skal arbejde med at lave et godt og positivt fællesskab i klassen, som er fri for mobberi.

Faktisk har vi i Danmark en lov, som siger, at alle skoler skal have en antimobbestrategi. Dvs. en plan for hvad lærerne skal gøre, hvis der er mobberi på skolen eller i en klasse. Så hvis du fortæller en lærer på skolen om den mobning, du oplever, så skal den lærer gøre noget ved det. Har du mon mod på at tale med en lærer?

I starten skrev jeg lidt om drilleri og mobning. Måske kan det hjælpe dig til at forklare din lærer, hvad der er sket for dig. Tror du, det kan hjælpe dig? Måske kan det hjælpe dig til at tænke over og fortælle fx hvad der sker, hvor tit det sker, hvem som mobber og om andre også bliver mobbet. Ellers er jeg sikker på, din lærer nok skal hjælpe dig.

Hvis du vil prøve at tale med din lærer, så kan det være en god ide at finde et tidspunkt, hvor der ikke er andre fra klassen. Måske i pausen. Fx oppe ved lærernes pauserum. Eller bare på gangen. Sig fx; “Jeg har noget vigtigt jeg gerne vil tale med dig om. Det handler om mobning”. Så tænker jeg, læreren nok skal spørge til, hvad der er sket.

Du kan jo også vælge at tale med dine forældre først. Er det mon en mulighed for dig? Det kan nogen gange være rigtig rart at have sine forældre med, så de ved, hvad der sker. Og så de kan støtte dig, når du skal tale med de voksne på skolen. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor de har god tid til at sidde ned og lytte på, hvad du fortæller.

Fortæl gerne, at du har skrevet til BørneTelefonen for at få hjælp. Det kan hjælpe dem til at forstå, at det faktisk er meget vigtigt for dig. Og de kan se, at du faktisk selv har forsøgt at gøre noget ved problemet. Det er faktisk super sejt!

En anden mulighed er at tale med andre i klassen, som bliver mobbet. Er der mon andre, som bliver mobbet? Så kan du jo evt. prøve at spørge, hvordan de oplever det. Og om de måske vil være med til at gå til lærerne, hvis du vil prøve at tale med dem. Hvis I er flere, kan det også virke stærkere.

Hvis du nu gerne vil vide lidt mere om mobning, før du gør noget, så kan du prøve at kigge på BørneTelefonens temaside om mobning. Her kan du bl.a. teste, om din klasse er et rart sted at være.

Mobning er en alvorlig sag. Og skolen skal gøre noget ved det. Det er deres ansvar. Nogen gange ser lærerne desværre ikke, at der faktisk er mobberi i deres klasse. Så det kan være nødvendigt at sige det højt selv. Det håber jeg, du har mod på. Måske kan mit svar hjælpe dig til at tage næste skridt på vejen. Jeg ønsker dig i hvert fald alt godt.

De bedste tanker og ønsker

BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat