Brev

Mig

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Dit svar kommer her:

Kære pige på 12 år.

Hvor er godt, du har skrevet, for jeg kan læse, at du har brug for at dele dine tanker med nogen. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.

Du fortæller i brevet, at du føler, at alle drengene i din klasse er kommet til at hade dig. Da du var yngre, troede du, det var sejt at bitche og være overfladisk. Og du fortæller, at du ikke altid tænker, før du taler, og hvis nogen siger noget grimt til dig, så giver du dem igen.

Hvor kan jeg godt forstå, at det er ubehageligt at føle, at alle drengene hader dig. Til gengæld er det dejligt, at du har nogle rigtig gode veninder.

Jeg ved fra mange andre børn og unge, at det nogle gang kan være svært at finde ud af, hvordan man skal være. Og som du selv skriver, så gjorde du det, fordi du troede, det var sejt.

Man ændrer sig og vokser med tiden – og ind imellem når vi kigger tilbage på, hvordan vi var før, kan man nogle gange godt ønske, at man var anderledes. Desværre kan vi ikke ændre fortiden, men vi kan prøve at være på en måde, som vi hellere vil fremover. Kan du mon følge den tankegang?

Du fortæller, at du har prøvet at være sødere, fordi du gerne vil have det fint med alle, men du tror, at de stadig ikke kan lide dig. Og du fortæller, at de har kaldt dig kost og heks og en gang kaldt dig luder.

Jeg kan godt forstå, at du gerne bare vil have det fint med alle. Og jeg tænker, at det måske gør dig ked af det, at blive kaldt grimme ord – det kan jeg godt forstå, for det er ikke særlig rart.

Du havde en rigtig sød lærer, som du snakkede med, men hun er gået på barsel, og du ved ikke rigtig, hvem du ellers kan snakke med det om.

Hvor er det godt, at du før har snakket med din lærer. Jeg tænker nemlig også, at det ville være en god idé at gøre igen – fordi jeg tror, at du har brug for hjælp. Mon der er en anden lærer på skolen, som du er tryg ved?

Det er nemlig lærens ansvar at sørge for, at alle eleverne i klassen trives og har det godt. Og læren kan også hjælpe med, at man skal snakke pænt til hinanden.

Du kan måske sige til en lærer, som du er tryg ved, at der er noget, som du gerne vil snakke om. På den måde ved læreren, at han/hun skal lytte. Du kan så fortælle, at du føler drengene hader dig, og at de kalder dig forskellige ting.

Måske i på den måde kan få en god snak om, hvad der sker i klassen. Men måske i også kan lave en plan for, hvordan i kan stoppe det. Hvad tænker du om det?

Du fortæller, at du ikke vil have dine forældre skal blande sig. Men jeg tænker alligevel, at det ville være rart for dig at snakke med dem om det. På den måde kan de bedre støtte dig, fordi de ved, at det nogle gange kan være lidt svært i skolen. Mon du har mod på at snakke med dem om det?

Hvis du stadig ikke har lyst til at snakke med dine forældre om det, har du måske en anden voksen tæt på, som du kan snakke med det om. Det kan være en bedsteforældre, en moster, en venindes mor eller en anden.

Du skriver i brevet, at du måske virker lidt “hård”, fordi du er bange for at vise, hvis du bliver såret. Og jeg tænker, at det kan være en helt naturlig måde at passe på sig selv på.

Men nogle gange kan det faktisk hjælpe en, at man viser, når man bliver såret. På den måde ved andre, hvornår de sårer en, og hvornår det er okay. Det kan måske gøre, at andre bedre kender ens grænser og ikke overtræder dem. Hvad tænker du, når jeg siger det?

Du har vist meget mod ved at skrive til BørneTelefonen. Og jeg håber, at du kan finde modet til at fortælle, hvordan du har det. Jeg tror, det er sådan, du kan få det bedre med drengene i skolen.

Du er altid velkommen til at skrive herind igen eller ringe til os på tlf. 116111.

De bedste tanker og ønsker BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Relateret til skole og efterskole: spurgt videoer

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat