Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Lavt selværd

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej 13 årige dreng

Jeg kan godt forstå, hvis du er lidt forvirret. Jeg synes, at det er nogle gode tanker som du har gjort dig, om din måde at være og din måde at få venner.

Mange af de tanker og oplever, som du beskriver, er noget som de fleste teenagere oplever. Nogle dage går alt som det skal, og andre dage går alt galt. Det er ofte meget enten eller, men også dage som er ok af begge dele.

Når man er teenagere skal man i gang med, at finde ud af "hvem er jeg?" - det gør man typisk ved, at afprøve forskellige roller og måder at være. Man kan ligesom låne identiteter og afprøve, hvordan er det for mig at være på denne måde. Der er fx nogen, som klæder sig som deres idol og får samme stil. Det er ofte nogen, man synes er værd at se op til, man gerne vil ligne.

På den måde finder man ud af - hvad virker godt for mig, og hvad virker slet ikke for mig. Det er helt naturligt, og mange af dine kammerater oplever sikkert noget af det samme.

Samtidig har du en diagnose, som du skal forholde dig til og det gør det ikke altid nemmere. Du har sikkert opdaget, at med autisme kan det være svært, at sætte sig i andres sted eller aflæse de situationer, som man kommer i. Sådan er det i hvert fald for nogen med autisme. Som du nok også ved, så er der store forskelle på, hvordan autisme kommer til udtryk. Selvom man får en diagnose er man jo stadig en hel unik person - der er jo kun en af os alle. 

Jeg vil foreslå, at du taler med dine forældre om dine tanker og dine oplevelser. De vil kunne hjælpe dig med, hvor I kan få flere oplysninger om, hvordan det er, at være teenagere med autisme.

Måske skal I også tale med din lærer om det, så I kan have en klassesnak. Når dine kammerater kalder dig mærkelig, er det fordi de ikke ved bedre. De ved kun hvad de ser, og at du ikke helt er som dem. Dine kammerater har brug for en forklaring, hvis de skal kunne forstå dig og din måde at være. Nogen kan man komme til kun at se diagnosen og ikke den gode ven og alle de  ting, du står for. Derfor kan det være en hjælp at tingene bliver talt grundigt igennem i klassen.  Måske er der hjælp at hente i en forening for autisme, det kan både være til dig, dine forældre og din skolelærer?

Du kan vise dine forældre mit svar, og så kan I tale ud fra det.

Jeg vil ønske dig nogle gode snakke og håber, at du bliver mere afklaret. Du kan jo også ringe ind og få en snak med en rådgiver på BørneTelefonen 116111.

Kærig hilsen BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat