Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kræft

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år

Mange tak for dit brev!

Det er desværre ikke unormalt, at børn og unge med en svær sygdom har det ligesom dig. Det kan skyldes, at fx skole og kammerater har svært ved at finde ud af, hvordan de skal gribe det an.
Mange mennesker kan være bange for at gøre den syge ked af det, så derfor lader de som om, at sygdommen ikke eksisterer ved aldrig at nævne den.
Og det kan også være, at de selv er bange for at blive kede af det foran den syge, fordi de så tror, at de gør det hele meget værre.
På den måde bliver sygdommen en stor hemmelighed, som alle kender, men ingen snakker om. Og det er helt forkert.

Jeg synes, at du skal tale med din mor om det, så hun kan hjælpe dig med at få det bedre. Hun skal helt sikkert have talt med din lærer om det, så han/hun kan hjælpe dig med at få en plads i klassen igen.
Det går jo ikke, at du mister modet pga. andres manglende hjælp. Alle de voksne, der er omkring dig, skal hjælpe dig. Og de skal hjælpe dine klassekammerater, så de tør tale med dig om det eller bare i det hele taget tale med dig.

Det kan godt være, at din mor bliver ked af at høre, hvordan du har det. Men hun er jo helt sikkert ked af det i forvejen, over at du er syg. Så det skal du ikke bekymre dig om. 
Jeg tror faktisk, at det kan være rigtig godt for hende at få at vide, hvordan du har det, for så har hun et mål, hun kan gå efter, noget hun kan bruge sin energi på; nemlig at hjælpe dig til at få det så godt som overhovedet muligt.

Jeg tror, at når man har et barn, der har en alvorlig sygdom, så har man brug for at gøre noget aktivt for at kunne hjælpe og gøre det så godt som muligt. Det er svært ikke at kunne hjælpe sit barn.
Hun har måske også mærket, at du ikke er glad, så fortæl hende hellere hvorfor, så hun kan hjælpe dig.

Der findes også organisationer, man kan tale med, når man har en livstruende sygdom, eller når man har pårørende med en livstruende sygdom. De er der for at hjælpe. Sådan en organisation kunne være god at få kontakt med. Både for dig og for din mor. De kan helt sikkert være behjælpelige med, hvordan man involverer omgivelserne, så man ikke skal føle sig udenfor.
Her kan jeg fx nævne Kræftens Bekæmpelse. Men måske har I allerede kontakt med dem. Uanset hvad tænker jeg, at din mor måske kunne tage kontakt til dem og finde ud af, hvordan hun skal gribe situationen an. De har helt sikkert en masse erfaring at dele ud af.

Det er meget, meget vigtigt, at du bliver ved med at kæmpe imod den sygdom, og det er unægteligt noget nemmere, hvis du ikke føler dig trist og ulykkelig. Derfor er det meget vigtigt, at du får fortalt din mor ærligt, hvordan du har det.

De kærligste tanker og ønsker fra
BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat