Brev

Jeg savner nogen at snakke med

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige
Tak for dit brev. Din lillesøsters sygdom har naturligvis påvirket dig og sikkert også resten af familien. Der kan være rigtig mange tanker at gå rundt alene med. Som du selv skriver, havde du brug for at komme ud med det – derfor synes jeg, det var rigtig godt, at du skrev herind. 

Du skriver om mange forskellige ting i dit brev. Jeg tror, at mange af tingene kan hænge sammen med, at du fik at vide, at din lillesøster har fået konstateret kræft. At du lige nu har svært ved at koncentrere dig i skolen, at du i øjeblikket er mere indelukket overfor din veninde, og at du har søvnproblemer, er helt naturligt, når man går igennem det, som du går igennem lige nu.

Først og fremmest tror jeg derfor, du vil have godt af at finde nogen omkring dig, du kunne snakke med, så du kan komme ud med de ting, du går og tænker på. Og jeg tror, det er godt for dig, at folk omkring dig ved, hvad du kæmper med – også selvom de måske kan have svært ved at sætte sig ind i, hvordan du har det. Som du oplevede med din kæreste, kan de måske have svært ved at komme med et ordentligt svar i situationen. Men måske vil det også være meget rart for dig, at den anden bare lytter? De behøver måske ikke engang vise, at de forstår alt eller kan give dig svar. Måske bare lytte. Og det kunne du fx foreslå din kæreste eller din veninde?

Jeg tænker også, at det kunne være en god idé at fortælle en sød lærer, hvad der foregår i øjeblikket. Din lærer vil måske være rigtig god at snakke med, om alt det der fylder. Det vil også kunne hjælpe skolen til at forstå, at du ikke er ukoncentreret, fordi du ikke gider skolen, men fordi det lige nu er lidt ekstra svært at være dig.

Du skriver om din ven, der nu er kommet på efterskole, og som du ikke kan ringe til. Jeg ved ikke, hvorfor du ikke vil kunne ringe til ham, men måske er der en adresse, hvor du kan sende et brev til ham?

Selvom du måske i længere tid har haft skænderier med dine forældre, kan jeg forestille mig, at skænderierne kan være blevet voldsommere det sidste stykke tid, hvor I alle har været ekstra pressede. I er måske forvirrede, ved ikke hvad der skal ske og ved måske ikke, hvordan I skal få snakket med hinanden om det hele. Måske tænker I, at de andre har nok at spekulere på lige nu – og derfor lader I hinanden være. Og måske er det derfor, du skriver, at du ikke vil gå til dine forældre? Jeg synes nu alligevel, du kunne bruge lidt tid på at overveje, om I ikke alle vil kunne få det lidt bedre sammen, hvis I fik sat ord på noget af det, der er lidt svært at sætte ord på? Nu kender jeg jo ikke din lillesøsters alder, men måske kunne I også få snakket sammen, hvor hun var med?

Jeg ved fra andre unge, der oplever kræft i familien, at det kan være rigtig rart at få snakket med andre unge i samme situation. Derfor kan du overveje at undersøge, om du kunne komme med i en sorggruppe under Kræftens Bekæmpelse. Du kan læse mere om sorggrupper her: http://www.cancer.dk/omsorg/sorggrupper-boern-unge/

Selvskaden tror jeg hænger sammen med dine tanker og bekymringer. Jeg kan forestille mig, at der er og har været en masse tanker og overvejelser, du måske har gået rundt med helt alene. Derfor tror jeg også, behovet for at skade dig selv vil blive mindre, når du får talt om dine tanker og bekymringer. Hvis du oplever, at du får brug for hjælp til at komme ud af selvskaden, kan du overveje at kontakte LMS. Det er en rådgivning, hvor de er rigtigt dygtige til at hjælpe unge med at stoppe selvskade. Du kan læse mere om dem her: http://www.lmsselvskade.dk/

Jeg håber, du har kunnet bruge nogle af mine ideer. Hvis du har brug for at tale det hele igennem med en voksen, er du altid velkommen til at ringe eller sende en SMS til BørneTelefonen på 116 111. Du kan også benytte vores chat eller skrive til Brevkassen igen.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat