Brev

Jeg passer ikke ind

Hejsa, jeg er flyttet skole for cirka et år siden nu. Min klasse er vel okay og sådan noget men der er 2 grupper og så er der mig. Jeg føler ikke at der er plads til mig. Fx idag skal alle de piger jeg plejer at være sammen med hjem og sove hos en af dem, men der er ikke nogen der har inviteret mig og det er altså 6 piger, det gør mig ked af det og jeg kan ikke falde i søvn om aftenen. Det er som om de ikke vil have mig i klassen og de andre piger kan jeg overhovedet ikke være sammen med fordi de laver det de laver og der er ikke plads til en mere.

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt, du skriver til os. Det kræver mod – og det har du!

Vi taler med rigtig mange piger og drenge, der føler, de ikke passer ind i deres klasse. Så du er bestemt ikke alene om den følelse, nok heller ikke i din klasse. Alligevel forstår jeg godt, du er ked af det.

Alle har brug for at have det godt i skolen og have gode venner. Og der skal også være plads til dig i din klasse. Det er vigtigt du ved, det ikke er dig, der er noget galt med – men det fællesskab, som burde være i din klasse, der ikke fungerer, som det skal. Du er helt, som du skal være.

Nu ved jeg jo ikke, om du allerede har talt med nogen om det. Men jeg tænker, det måske kunne være en god idé at tale med en voksen, som du føler dig tryg ved, og fortælle ham eller hende, hvordan du har det.

Det vile være særligt godt, hvis du kunne tale med din klasselærer. Din lærer har nemlig pligt til at sørge for at alle i klassen trives og har det godt. Jeg kan godt forstå, hvis det kan virke lidt svært at få sagt, men jeg tænker at din lærer kender både dig og de andre piger rigtig godt, og kan på den måde være en god støtte til at forstå, hvad der foregår og til at få ændret det.

Hvis du ikke synes, det er en mulighed selv at tale med din lærer, kan du måske også fortælle det til dine forældre, som så måske kan tage en snak med din klasselærer? Det er jo kun, hvis din klasselærer ved, hvordan du har det, at han/hun kan hjælpe pigegruppen i din klasse til at blive opmærksom på at have plads til alle.

Hvis du har mod på det, kunne du måske også spørge nogle af pigerne fra din klasse, om de har lyst til at komme hjem til dig en dag? Du kunne f.eks. foreslå, at I bager en lækker kage sammen, holder filmaften eller noget helt tredje. Selvom det kan være helt vildt svært og grænseoverskridende selv at skulle være opsøgende og tage initiativ, kan det måske hjælpe dig til at blive en del af gruppen. Måske ved de slet ikke, at du rigtig gerne vil være sammen med dem?

Det kan også være, du kan få noget ud af at besøge BørneTelefonens hjemmeside. Derinde kan du læse om råd om venskaber. Du kan komme direkte derind ved at trygge på det her link: Venskaber

Jeg kommer bare med en masse forslag, og du skal selvfølgelig kun gøre det, som falder dig mest naturligt.

Det er slet ikke meningen, du skal gå rundt og være så ked af det og ikke kunne falde i søvn om natten. Derfor håber jeg, du vil overveje at få talt med f.eks. din klasselærer eller forældre.

Måske kan det også hjælpe dig at huske på, at det tager tid at falde til et nyt sted. Og det at komme ind i en klasse, hvor der allerede er fasttømrede grupper kan være helt vildt svært. Men husk på, at det ikke er dig, der er noget galt med. Grupperne skal måske bare have lidt tid til at omstille sig og samtidig hjælpes til det.

Her fra BørneTelefonen ønsker vi dig alt det bedste. Du er også mere end velkommen til at ringe, chatte eller smse til os på 116111, vi er for at lytte og hjælpe.

Kærlig Hilsen BørneTelefonen.

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ensomhed Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Du kan både ringe og skrive til Headspace, og de har også afdelinger i hele landet, hvor du kan komme ind og tale med en rådgiver.

Læs mere

Studenterrådgivningen

Gratis rådgivning til studerende på de videregående uddannelser, der oplever psykiske eller sociale problemer. F.eks. stress, eksamensangst, depression, ensomhed mm.

Læs mere
Chat
Chat