Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg føler mig ensom- da jeg er ramt af uvenskab og sorg.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år!

Jeg foreslår først og fremmest, at du taler med din mor. I har begge lidt et tab. Derfor er I to de nærmeste til at vide, hvordan I hver især har det og derfor kan I hjælpe hinanden, selv om I måske har brug for noget forskelligt.

Når man mister en meget vigtig person, får man det lige præcis, som du beskriver. Og ja, 10 måneder kan måske lyde som lang tid - men at finde sig selv efter et tab, tager det dén tid, det tager. Det kan man ikke sætte nogen bestemt tidsramme for. Du har jo også fundet ud af at fungere i hverdagen, så på det ydre ser det måske anderledes ud end indeni dig.

Der findes forskellige tilbud til børn, som har mistet en forælder. Din mor kan hjælpe dig med at finde ud af hvilke tilbud, der er for dig dér, hvor du bor. Jeres læge, sundhedsplejersken på din skole eller socialrådgiveren i din kommune kan også hjælpe jer med at finde tilbuddene. Det kan sagtens være, at du og din mor har brug for, at nogen hjælper jer. Det er helt almindeligt.

Jeg tænker, at det er helt almindeligt, når ens gode venner rejser, at man finder nye venner. Det bliver man ikke en dårlig ven af. Og ja, de oplevelser, vi får igennem livet, påvirker os og former os, så det kan godt være, at du og dine to gamle veninder på nogle punkter har forandret jer i forhold til hinanden og at I ikke kan finde sammen i jeres gamle venskabsmåde igen fordi I alle tre har forandret jer og udviklet jer i tiden, der er gået. Det er rigtigt ærgerligt, hvis det skal føre til, at I bliver uvenner med hinanden.

Du har inviteret til, at I mødes. Du må vente på, hvad de beslutter og jeg synes, det er vigtigt, at du viser både dig selv og dine to gamle veninder, at du skal behandles ordentligt og respektfuldt, selvom I måske ikke skal blive veninder lige som i gamle dage. Dét finder de ud af at gøre, når du selv finder ud af at gøre det. Det vil sige, efter min mening, at du skal holde fast i, at du er en god pige og en god veninde.

Jeg foreslår, at du holder fast i dine to nye veninder og husker at tale med de andre piger og drenge i klassen også. Det er muligt, at dine to nye veninder er blevet lidt usikre på dig fordi du selv blev lidt usikker på, hvad du skulle gøre for en periode. Det er muligt, du skal tale med dem om dette. Dét skal du kun gøre, hvis du kan mærke, at det er en god idé.

Du kan overveje at tale med din klasselærer eller en anden voksen på skolen, som er god for dig, om, hvordan du har det for tiden. Det er altid en lettelse at kunne fortælle en anden om, hvordan man har det og hvad, man synes, er svært for tiden. Din lærer skal sikre at I alle trives i klassen.

Din mor vil kunne hjælpe dig med at finde en god voksen, der kan hjælpe dig i skoledagen, hvis du fortæller hende om, hvordan du har det. Det regner jeg med, at hun kan.

I kunne måske også tale om, at der måske er andre ting, der kunne være gode for dig at prøve af.

I kunne måske tale om, hvor vidt der er nogle ting, som du kan gå til i din fritid, så du lærer andre piger og drenge at kende og får selvtillid og godt humør af at gøre noget andet, end du plejer.

Du kan overveje at vise din mor dit brev til os og mit svar tilbage til dig, når du taler med hende. Så får I måske en start på en god snak.

Jeg håber, jeg har givet dig mod på at gøre nogle ting, som gør skoledagen og din hverdag bedre for dig. Jeg ønsker dig i hvert fald masser af held og lykke.

Mange hilsner fra Børnetelefonen

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat