Brev

Jeg er ikke længere en interessant person.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Du skriver, at du er en helt normal pige, men at du ikke er så glad for tiden.

I mit svar vil jeg prøve at komme med forslag til nogle helt konkrete ting, du kan prøve at gøre for at blive gladere for, hvor du er i dit liv lige nu.

I dit brev lyder det som om, at du grundlæggende har et godt udgangspunkt, for at gøre nogle ting, der gør dig glad (og her tænker jeg på din dejlige familie, gode veninde og at du klarer dig godt i skolen). Jeg ved godt, at det ikke betyder at ens liv er nemt af den grund, desværre.

I livet kan der være perioder, hvor man er i gang med at finde ud af, hvor man skal hen, og det kan godt føles, som om alt er gået i stå. Selvom du ikke selv føler, at der sker noget kan der godt være ved at ske noget inden i dig. Kroppen udvikler sig meget i din alder, og det samme gør hjernen. Derfor vil jeg råde dig til ikke at bekymre dig for meget for, at du ikke ved, hvilke drømme du vil nå lige nu, jeg tror nok det skal komme igen! Det siger jeg ikke fordi jeg synes, at det er lige meget om man har et mål og er glad, og det er selvfølgelig godt at være glad og frisk, men det er måske også okay at have perioder, hvor man går lidt mere ind i sig selv og tager det stille og roligt. Det behøver ikke altid at betyde at man er gået i stå, men måske mere, at man har brug for en pause. Hvad tænker du mon om det?

Når det er sagt skal du helt klart prøve at lave flere ting, du kan lide. Selvom at du skriver, at det eneste du har lyst til er at sidde med din telefon og være alene, kunne du måske udfordre denne lyst og lave noget helt andet. Hvad lavede du mon inden du brugte så meget tid på mobilen? Det er rigtig godt, at du har et dejligt venskab til din veninde, som nu har fortalt dig, at du har været lidt kedelig at være sammen med på det sidste. Men måske det er meget forståeligt. Tænk hvis hun også bare sad og gloede ned i sin telefon hele tiden mens I var sammen, ville det ikke være lidt kedeligt? (hvis det altså er det der sker? Prøv om du kan lægge telefonen helt væk, når I er sammen) Det kunne være en aftale I to lavede; at telefonen er i skuffen/tasken, når I er sammen, så den ikke forstyrrer jeres venskab og de ting I kan lave i stedet for.

Måske du kunne spørge hende, om hun har nogle gode idéer til, hvad I kan lave sammen? Prøv at tal med hende om, hvordan du har det, så I kan være helt ærlige med hinanden.

Du beskriver et “før” og et “nu” – “før i tiden var jeg glad og frisk…” og “nu er jeg bare en kedelig person…”. Jeg bliver nysgerrig på om der mon er sket noget i mellemtiden? Hvorfor tror du mon, at der er sket den udvikling i dit humør? Hvis det er fordi, der er sket noget svært i dit liv eller du omgås nogle nye mennesker eller noget helt tredje, skal du måske se, om du kan tale med nogen om det eller se nogle søde venner, som gør dig i godt humør. Det er så vigtigt at gøre ting der gør en glad. Det skal derfor være mit bedste og største råd. GØR TING DER GØR DIG GLAD. Spis en is, gå en tur med din veninde, tag i tivoli, arrangér en picnic med din familie, læs en god bog, dans vildt til høj musik, fortæl vittigheder og lær nogle nye, hvad som helst og gør så meget mere af det. Vær god ved dig selv.

Jeg håber, du kan bruge mit svar! Du er altid velkommen til at skrive ind til os igen på 116 111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ensomhed Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Du kan både ringe og skrive til Headspace, og de har også afdelinger i hele landet, hvor du kan komme ind og tale med en rådgiver.

Læs mere

Studenterrådgivningen

Gratis rådgivning til studerende på de videregående uddannelser, der oplever psykiske eller sociale problemer. F.eks. stress, eksamensangst, depression, ensomhed mm.

Læs mere
Chat
Chat