Brev

Jeg er bange, og utryg…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Tak for dit brev. Jeg tror desværre, at der er rigtig mange unge, der rigtig godt kender de følelser og tanker, du så fint beskriver i brevet. I puberteten og i ungdommen sker der nemlig rigtig mange ting – både indeni kroppen og udenpå. Jeg vil meget gerne forsøge at give dig nogle idéer til, hvad du kan gøre. Men ændre dig skal du ikke – for ligesom alle andre er du nemlig også god nok, præcis som du er. Og selvom du måske ikke lige nu kan få øje på dem, er jeg sikker på, at du indeholder nogle rigtig gode værdier.

Når du i brevet beskriver din hverdag, består den for det meste af at være i skole og derhjemme. Men selv de to ting kan indeholde meget, der kan fortælle dig selv og andre, hvem du er som person. Hvad kan du godt lide at lave i skolen? Hvad er du god til i skolen? Og hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til? Hvad er vigtigt for dig i frikvartererne og pauserne? Hvad kan du lide at lave derhjemme? Har du særlige interesser? Hvordan er din sans for humor (alle har humor – den kan bare findes i mange forskellige slags)? Er der nogle fritidsinteresser du godt kunne tænke dig at gå til? Og måske er der et fritidsjob, du godt kunne tænke dig til? Hvis du stiller dig selv nogle af den type spørgsmål, vil du hurtigt opdage, at dit liv indeholder meget mere end skole og derhjemme. Og svarene på spørgsmålene fortæller rigtig meget om, hvem du er og hvilke værdier du har. Det vigtigste er, at du bliver glad for at være den, du er – for det har du nemlig god grund til at være.

Du skriver i brevet, at du bekymrer dig meget for din far og at du har brug for at vide, hvor han er. Det kan der være mange grunde til. Men det viser mig, at du er en datter, der meget gerne vil have mere at gøre med din far og at han skal støtte dig mere. Måske har din far og dig brug for nogle aftaler? Fx kunne I aftale, at han lægger en seddel, hvor han skriver, hvis han fx er taget til bageren? Og måske kunne I aftale, at han fortalte dig, hvornår han er på arbejde, så du ikke behøver skulle gå ind på ”Find my Iphone”? Nogle gange kan der være travlt på arbejdet og nogle steder må man helst ikke snakke privat i telefon i arbejdstiden. Derfor kan det være, at din far ikke altid har mulighed for at besvare sin telefon, når du ringer. Det er vigtigt, I får talt om de ting, så du ikke skal gå rundt og være bekymret for, om der er sket ham noget.

Jeg tror rigtig gerne, at din far vil støtte dig. Men måske ved han bare ikke, hvordan han støtter dig bedst og hvad du har behov for, at han skal gøre. Ville der være en mulighed for, at du kunne fortælle det til ham? For måske har han bare brug for nogle råd til, hvordan han støtter dig bedst, når du er ked af det. Men det kunne også være en god idé, at du havde andre, du kunne komme til, når du har brug for at snakke. Måske er der en sød lærer på skolen, som du har tillid til? Eller måske har du nogen i din familie, som du måske allerede har snakket lidt med? For nogen som har mistet en forælder kan det også være godt at tale med andre om det at miste, måske andre unge. Det kunne fx være hos https://bornungesorg.dk/ ? Her kan du få rådgivning og dele med andre, hvad du går og tumler med efter, I mistede din mor. Jeg ved, der også er café aftener på torsdage i København, Odense og Århus - måske vil det være en idé at kigge en til sådan en aften eller kigge på hjemmesiden og den hjælp, der er mulig at få

Snart skal du videre og en masse spændende udfordringer og oplevelser venter forude. Nye ting kan godt nogle gange skræmme lidt, fordi vi ikke helt ved, hvordan det bliver. Den følelse tror jeg alle kender, når der snart sker noget nyt i deres liv. Derfor tror jeg faktisk også, at de andre, der starter på noget nyt sammen med dig, har det lidt på samme måde. Du er bare åben omkring det – og på den måde kan du måske hjælpe andre til også at turde være mere åbne.

Jeg håber, du har kunnet bruge nogle af mine idéer. Jeg er overbevist om, at du indeholder en masse gode og spændende sider, som både du og dine venner vil få glæde af. Og jeg tror på, at det vil hjælpe på dine bekymringer at få snakket med din far. Hvis du har brug for flere råd eller bare har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe på 116111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat