Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvorfor cutter jeg?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev. Og tak for at du tør være så ærlig og åben.

Jeg har hørt flere fortælle, at det kan være svært at vænne sig til at være på efterskole. Det er derfor helt naturligt, hvis det er svært for dig lige pludselig at skulle være social. Men jeg tænker, at det måske også kan være godt for dig at være på efterskole, fordi du så kan få lidt "fred" for det derhjemme.

Du fortæller, at du ikke synes, dine oplevelser er grund nok til at cutte. Det kan være svært at vurdere, hvad andre har været igennem. Og vi kan reagere meget forskelligt på de samme ting og oplevelser. Grundene til selvskade kan derfor være meget forskellige, men for de fleste bliver den fysiske smerte et forsøg på at håndtere en psykisk smerte. Mon du kan genkende det?

Måske kan du have glæde af at læse om andre unge, der er ramt af selvskade. Det kan du gøre her http://www.selvskade.dk

Jeg tænker, at du ikke selv ser, hvor meget du egentlig har været igennem i forhold til dine forældre. Når du fortæller, at du ikke har vidst, hvordan du skulle være omkring dem, så lyder det i mine ører som en svær situation, du har været i. 

Du skriver, at du ikke kan se nogen grund til at snakke om tingene. Jeg tænker, at det kan hænge sammen med, at det ikke har hjulpet dig, eller du måske endda har haft dårlige oplevelser med det. 

På en efterskole, er lærerne og andre voksne vant til at tale med de unge. De voksne på en efterskole kommer derfor ofte til at være en form for forældre, man kan få støtte og hjælp hos, når man ikke bor sammen med sine egne forældre. 

Jeg får det indtryk, at du måske slet ikke har talt med nogen fra efterskolen om, hvordan du har det. Er det rigtigt? Jeg kunne ønske for dig, at du prøvede at tale med en af de voksne. Derfor giver jeg dig nogle ideer til, hvordan du kan komme til det. Det håber jeg er i orden.

 

Har du en lærer eller en anden voksen på skolen, som du synes godt om? På nogle efterskoler er det sådan, at nogle lærere skal tage sig særligt af en gruppe elever. Det behøver jo ikke være den lærer, som du kunne tale med. Det vigtigste er, at det er en voksen, som du har tillid til, og som, du tror, ville være god at tale med.

Det kan være svært at sige højt, at man har brug for en at tale med. Dit brev forklarer på sådan en fin måde, hvordan du har det, og hvad du har været igennem. Du kan derfor overveje at give brevet til en voksen og så i brevet spørge, om vedkommende vil tale med dig. Så er det ikke dig, der skal tage fat i den voksne. 

Hvis du tænker, at du ikke rigtig kan finde en voksen på efterskolen at tale med – så tænk over, om der kunne være en anden voksen. En af dine tidligere lærere måske. Eller en fra din familie? Hvis du har lyst er du også meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen 116 111. Her kan du prøve, hvordan det er at sige højt, hvordan du har det.

Mange kærlige hilsner og tanker fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat