Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hormoner? Depression?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige 15 år,

Mange tak for dit brev. Du skal bestemt ikke have det dårligt med at skrive til os. Vi ved, at alle problemer – uanset deres karakter – er lettere at bære, når man deler dem med nogen. Og det er derfor vi er her.

Du spørger om det du beskriver, er normalt? Ud fra det du fortæller, så tænker jeg det lyder helt normalt for din alder. Hormonerne i din krop, sørger lige nu for at du udvikler dig fysisk og psykisk. Går fra at være barn til ung. Samtidig laver de en masse ”ombygnings-rod”, som gør at humør og følelser kan blive helt uforståelige. Men selvom det er normalt, så betyder det ikke at det er let.

Du spørger også, hvad du kan gøre? Og at du ikke har lyst til at dele det med dine forældre, fordi du har omsorg og gerne vil passe på dem. Jeg tænker, at selvom din lillesøster måske har stor brug for dem i øjeblikket, så har du også ret til at dine forældre lytter, forstår og støtter dig. Alle har brug for at blive set, hørt og forstået.

Hvis du tænker det lige nu, ikke skal være dine forældre, hvem kunne du så dele dine tanker og følelser med? En veninde? En voksen i din familie? Andre?

Nogen unge har også stor gavn af at skrive dagbog. Både mens de skriver deres tanker ned, og når de senere læser det de har skrevet. På en måde kan det skabe sammenhæng og bedre forståelse af sig selv. Eller man kan læse ungdomsromaner, om livet som teenager. På biblioteket kan man få hjælp til at finde de gode bøger, der handler om unge som gennemlever nogle af de samme ting som en selv. Se nogle af de virkelig gode dybe film om de ting, der rør sig i dit liv. Du vil få øje på og se mange måder, der minder og og kan inspirere dig.  

Hvis du har svært ved at slippe tanken om, at du måske har en depression eller tanker om selvmord fortsætter, så er det en god idé at gå til lægen. For du skal ikke gå og være bange. Og hvis du har en depression, eller har mange tanker om selvmord, så skal du ikke gå alene med det. Du skal selvfølgelig have hjælp.

Men ud fra det du har skrevet, så tænker jeg, at du lyder som en helt normal teenager. Og at det bedste du kan gøre lige nu, er at nyde og dyrke de ting, der gør dig glad. Og have omsorg for dig selv, og få omsorg fra andre, når du er ked af det, trist og få mørke tanker. Og selvom det er en ringe trøst, så kan det også være godt at huske på, at det ikke fortsætter med at være på den måde. Ofte kan det handle om de forandringer der sker, der kan være svære at genkende sig selv i - og man er ligesom hele tiden på vej til noget nyt eller ukendt område. Det kræver energi. Man føle sig træt og grå.

Jeg håber du kan bruge mit svar til noget, og at du bærer over med mig, hvis jeg har misforstået noget af det du har skrevet.

Mange tanker og kærlig hilsen BørneTelefonen

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat