Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er jeg klam?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære ung på 16 år

Hvor er det bare sejt, at du tog til den fest, selv om du vidste at det formentlig ikke var dig. Det må have kostet dig meget mod og styrke at komme afsted.

Du spørger hvad jeg tænker om det hele.

Jeg synes bestemt ikke du er klam og ulækker, det var den oplevelse, du var udsat for som var klam og ulækker.

Jeg vil gerne begynde med at sige, at du ikke har haft dit ‘første kys’. Og du har heller ikke ‘kysset med’ en dreng. Du har været til en fest, hvor en fuld dreng ikke kunne modstå en lyst og impuls til at kysse på dig. Der er forskel på om man bliver kysset på, eller om man kysser med

Det er fuldt forståeligt, at du overvejer, hvilken andel du havde i det der skete – måske udfra et ønske om at undgå det en anden gang. Men nogle gange sker ting bare uden at man selv er skyld i det. Det at man var der og måske havde gjort sig smuk og var smilende og imødekommende, er ikke det samme som at lægge op til et kys. Det er en meget almindelig måde at være på, når man er til fest, og det giver ikke nogen ret til at komme og kysse på en.

Du skal vide at det der er sket ikke er okay! Du har ret til at bestemme over din egen krop.  Dine grænser er blevet overskredet. Du kan læse mere om dine rettigheder her: Rettigheder kroppen

Jeg kan godt forstå at du ikke har lyst til at fortælle om din oplevelse til dine forælde, men jeg vil opfordre dig til at overveje det en ekstra gang. Mon du vil det?

Som du fortæller ved dine forældre nemlig godt, at du er et sødt og pligtopfyldende menneske. Måske vil de forstå, at det har været en meget svær oplevelse for dig, og måske vil de gerne hjælpe dig. Det er ofte sådan, at når man deler noget svært med andre, så bliver det nemmere at bære på. Man kan også komme til at tro, det var ens egen skyld, hvis man ikke får sagt det højt.

Det var jo ikke din skyld, det var den fulde dreng der kyssede på dig, der gjorde noget som ikke var okay!

Måske kan du parkere oplevelsen som en erfaring. Du har måske nu fundet ud af at du ikke kan lide at gå til fester hvor mange er fulde? Du er måske også blevet bekræftet i, at du ikke er typen der ønsker at følge pludselige indskydelser om at kysse?

Jeg kan godt følge dig i dine overvejelser om at skifte gymnasium, men jeg tror ikke det ændrer på din oplevelse, af det som allerede er sket.

Hele livet igennem kommer vi ud for oplevelser, som vi godt kunne have undværet. Nogle af disse oplevelser ændrer os. Som du siger, så har du mistet noget af det barnlige af dig selv denne gang. Selv om det ikke hjælper her og nu, så er det på den lange bane også den slags oplevelser, der er med til at give os større robusthed i livet. Vi kan ikke ændre på at vi kommer i situationer som er ubehaglige, men vi kan langsomt opbygge mere robusthed, så den slags oplevelser ikke vælter os. Mon du forstår hvad jeg mener?

Hvis mit svar ikke giver dig den hjælp du kunne ønske dig, så er du altid velkommen til at ringe ind til os på 116111 og så kan vi sammen finde andre muligheder.

Kærlig hilsen Børnetelefonen.

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat