Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ensomheden

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Når jeg læser dit brev, er det tydeligt, hvor hård ensomheden føles for dig. Du beskriver det så godt, når du skriver, at du var ved at dø af smerten i min mave fordi jeg ikke havede rigtigt nogen at være sammen med og når du skriver, at det er som om ensomheden ælder mig.

Jeg ved, at ensomhed gør rigtig ondt. Du beskriver smerten rigtig tydeligt.

Det er sådan med ensomhed, at den på en måde skal bekæmpes. Den kræver nogle kræfter at komme af med. Og de kræfter skal du prøve at finde inde i dig selv.

Det er kræfter, der skal hjælpe dig til at række ud mod nogen. Også selvom du bliver genert. Eller ikke ved, hvad du skal sige.

Der findes et sted, som hedder Ventilen. Det er et sted for ensomme unge, som dig. Prøv at se mere her.

På Ventilen er der forskellige tilbud man kan melde sig til. Og de frivillige, der arbejder der, er selv unge, der ved, hvad der skal til for at bryde ensomheden. De arrangerer forskellige aktiviteter, så der er noget at være sammen om. På den måde er det ikke så overvældende at møde nye mennesker.

Ventilen er for unge på 15 år. Du er 14 – men måske er du snart 15? Så kan det være, at du skulle overveje at besøge Ventilen.

Hvis der er lang tid til, du fylder 15 – så gør noget andet allerede nu. Begynd at fortælle om din ensomhed. Fx til din kusine.

Sig fx at du har det svært med at være så meget alene. Og spørg om hun derfor vil hjælpe dig med at møde nogle nye mennesker. Og støtte dig i at prøve at række ud.

Sammen kan I måske se på Ventilens hjemmeside og få nogle råd til hvilke små nye skridt, du selv kan tage.

Mange unge finder fællesskaber uden for skolen. Fx til fritidsaktiviteter. Mon der er noget, du kunne tænke dig at gå til? Det kunne være alt lige fra sport, madlavning, kunst, vandreture osv. Prøv at se, om der ikke er en spændende aktivitet i nærheden, du kunne begynde til.

Endelig tror jeg, det vil være godt for dig også at tale med dine forældre og dine lærere om ensomheden. Ensomhed er en alvorlig ting, som det er vigtigt at få hjælp til.

Ligesom du skal øve dig i at gøre noget nyt og møde nye mennesker, så skal din klasse, dine forældre og dine lærere også gøre noget nyt ved at invitere dig med til ting, opfordre dig til at være med og åbne sig op. Men de kan kun gøre noget det, hvis de ved, hvordan du har det.

Vil du have mod på at vise dine forældre og dine lærere dit brev og mit svar? Så de kan se, at du allerede har gjort noget for at få hjælp? Og sammen kan I prøve noget af det af, jeg foreslår.

Det kan godt være, at det ikke lykkes dig lige med det samme at få nogle venner eller bryde ensomheden. Men giv ikke op. Du skal nok øve dig lidt – ligesom man skal med alt andet ny. Så skidt pyt med, at du bliver rød i hovedet, nervøs eller ikke lige får sagt det, du havde planlagt. Prøv igen og ros dig selv for at have forsøgt. Det er nemlig ret godt gået!

BørneTelfonen har lavet en ret fin side om ensomhed. Du kan se mere her. Hør også vores podcast om ensomhed, som du finder her.

Jeg håber, at mit svar har givet dig mod til at række mere ud. Jeg tror, at du kan mærke, at det er nu, du skal gøre noget! Der er ingen grund til at vente. Så spring ud i det. Beslut dig for at prøve i hvert fald et af mine råd – også selvom du bliver nervøs.

Jeg sender dig energi og tro på, at det nok skal lykkes for dig.

Held og lykke

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat