Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ensomhed og sociale problemer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng X på 13 år
Tak for dit brev og for at dele dine tanker med BørneTelefonen. Hvor er det godt, at du har besluttet dig for at gøre noget ved din følelse af ensomhed og derfor har skrevet herind for at få hjælp. Det er stærkt gået, for jeg ved fra andre børn og unge, jeg har talt med, at det kan være rigtig svært at få fortalt, at man føler sig ensom og udenfor. Ved at skrive herind har du taget et første skridt på vejen til, at du kan få hjælp, så du ikke længere skal føle dig ensom. Det er godt gået.

Du fortæller i dit brev, at du i en periode ikke har været så meget i skole, og at du har oplevet, at jo mindre du var i skolen, jo mindre lagde de andre elever mærke til dig. Det kan jeg godt forstå, at du er blevet ked af -  vi har nemlig alle sammen brug for at mærke, at andre ser os, kan lide os og regner os med i fællesskabet.

Efter sommerferien skal du over på en anden afdeling af skolen, hvor din klasse bliver slået sammen med to andre klasser. Jeg fornemmer på dit brev, at du er nervøs for, at din følelse af ensomhed vil fortsætte i den nye klasse.

Først og fremmest kan jeg ikke lade være med at tænke på, om der mon er nogen, der har lagt mærke til, at du har det så svært lige nu? Ved dine forældre, at du går og føler dig så alene, at det faktisk har ødelagt din sommerferie? Jeg tænker nemlig, at det kan være et rigtig godt første skridt, at du nu får talt med dem om, hvordan du har det. Det kan være en stor lettelse at få fortalt, hvordan man har det, og jeg tror, det vil være godt, hvis dine forældre hjælper dig lidt.

Jeg tænker også på, om du i forbindelse med dit fravær, har fået noget hjælp fra dine lærere? Ved de, hvorfor du har været væk fra skolen, og har de hjulpet dig med at komme godt tilbage i klassen igen? Det er faktisk dine læreres ansvar, at du har det godt i klassen og er en del af fællesskabet – derfor har de pligt til at hjælpe dig, særligt hvis du i en periode har været meget væk fra skolen.
Efter sommerferien skal du i en ny klasse, og jeg ved ikke, om du derfor også skal have en ny lærer. Ligegyldig om det er en ny lærer eller en, du kender, så tænker jeg, at det er vigtigt, at du får fortalt dine lærere, at har det på den her måde. F.eks. ved at sige til en af dem: "Jeg kunne godt tænke mig at være mere sammen med de andre i klassen, men jeg ved bare ikke rigtigt hvordan"... Måske kan du også fortælle lidt om, hvordan du oplevede det, da du kom tilbage efter at have været væk. Du har jo her beskrevet så fint, hvad det var der skete, og hvordan det føltes for dig. 

Måske kunne dine forældre hjælpe dig med at tage denne snak allerede inden skolestart, så dine lærere kunne hjælpe dig godt ind i klassen allerede fra start. Du kan overveje, om det kunne være en hjælp for dig at vise dit brev og mit svar til dine forældre eller lærere. Det kunne måske være et godt udgangspunkt for en snak om det, du oplever som svært lige nu?

Når man føler sig udenfor, kan man godt få fornemmelsen af, at det er en selv, der er noget galt med. Men sådan er det ikke! Du skriver, at du er bange for, at de andre synes, du er kedelig, da du ikke interesserer dig for at spille fodbold, som de gør. Det gør ikke dig forkert eller kedelig, at du ikke har samme interesse som de fleste i din klasse. Derfor får jeg også lyst til at fortælle dig, at når der er en elev, der ikke trives i en klasse, så er han eller hun sjældent alene. Faktisk påvirker klassens måde at være sammen på alles trivsel – og derfor vil hele din klasse have godt af, at få noget hjælp. Ikke blot dig. På alle skoler er der det, der hedder AKT-lærere. De er uddannet til at hjælpe klasser med at fungere godt sammen. Måske kunne det være en ide, at din klasse fik noget hjælp af sådan en lærer, hvis den nye klasse heller ikke får et godt fællesskab.

Til slut får jeg lyst til at sige til dig, at langt de fleste mennesker oplever at være generte. Særligt når de skal begynde på noget nyt. Også dem, der ikke viser det. Det at skifte klasse er en stor omvæltning, og jeg er derfor sikker på, at rigtig mange af dine nye klassekammerater føler sig usikre og generte, præcis som du skriver, du også føler dig. Det er helt almindeligt, at man føler, at alle de andre kender hinanden – men i virkeligheden er det sjældent sådan. Måske kan det hjælpe dig at tænke sådan, når du om lidt skal møde en ny klasse.

Og måske kunne det også hjælpe dig til at prøve at få nogle venner udenfor skolen. Du skriver, at du ikke går til noget. Men har du overvejet at gå i ungdomsklub? Det kan være en rigtig god måde, at møde nye venner på. Man behøver ikke at gå i den klub, der er tættest på skolen eller den klub, de fleste fra klassen går i. Faktisk kan det være en hjælp for nogle, at gå i en anden klub end klassekammeraterne. Så kan man møde andre, end dem man omgås til hverdag – og forhåbentlig få nogle venner, man deler interesse med.

Jeg håber, du får en rigtig god skolestart. Og at du kommer til at trives rigtig godt i din nye klasse. En ny klasse giver jo også nye muligheder for at møde nye mennesker, og jeg håber derfor, at du vil finde en rigtig god ven.

De bedste tanker og ønsker fra
Børnetelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat