Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ensomhed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige dreng,

Tak for dit lange brev, som rørte mig dybt ! - Jeg fornemmer tydeligt den store ensomhed, du føler, og som du fortæller har været et tema i dit liv igennem rigtig lang tid.

Jeg synes, at det er både stærkt modigt af dig at fortælle din historie, som jeg er sikker på, at mange andre unge vil kunne genkende store dele af. Du er desværre ikke den eneste dreng på 15 år, som kender til en ensomhedsfølelse i forhold til kammeraterne. Rigtig mange unge mennesker oplever ensomhed i disse år, og det ser desværre ud til at kurven er stigende.

Du skriver, at du har forsøgt at ændre dig både i din attitude og din måde at være sammen med dine kammerater på, - og du har sågar tabt dig nogle kilo med det ene formål at kunne tilpasse dig dine kammeraters uudtalte krav og forventninger i højere grad. Du har igennem mange år kæmpet en ulige kamp, men heldigvis har du også et fristed, hvor du lever og kan være dig selv, - nemlig når du spiller fodbold ! - Sportsaktiviteter og klubliv er en rigtig god ting både for børn, unge og lidt ældre, og jeg er super glad for at høre, at du stadigvæk går op i fodbold med liv og sjæl. - Bliv endelig ved med det !

Vær sammen med de mennesker, som kan li' dig, som den person du er, og som ikke synes, at du skal lave om på noget bare for at tilpasse dig nogle mennesker, som synes at have nok i sig selv.... ! Det er blandt dine venner i fodboldklubben, du trives, og her du lever, - så det er også her, du skal være og bruge din tid, - her hvor du er glad og værdsat, og hvor du er en del af et vidunderligt fællesskab.

Jeg tænker, at du vil kunne bruge den gode energi, du "sparer op" gennem fodbolden og dine venner dér, til at lade dig selv være mere afslappet og åben, når du er sammen med klassekammeraterne. Jeg kan godt forstå, du gerne vil være med i klikerne og gerne vil inviteres med ud, for det er helt naturligt at have det sådan. Måske vil de andre kunne mærke på dig, at du bliver mere dig selv, hvis du i en periode prøver at opføre dig lige så afslappet og i godt humør, som du er i fodboldklubben. Har du mod på at prøve det?

Når det så er sagt, så mener jeg faktisk ikke, at det er dit ansvar alene at finde vej ind i fællesskabet i klassen. Du skriver, at du ikke oplever direkte mobning, men at blive lukket ude af fællesskabet er heller ikke rart. Og ligesom når der foregår mobning (den mobning, vi kender som den synlige mobning, hvor man direkte behandler nogen grimt), så skal der altså ændres nogle ting i hele klassens fællesskab, så der bliver plads til alle, og så alle tør være sig selv. Det fornemmer jeg lidt ud fra dit brev, at der alligevel godt kunne være brug for i din klasse - selv om du ikke føler, du bliver mobbet. Hvad mon du tænker, når jeg skriver sådan? Kan du få øje på, at der måske godt kunne ske nogle ændringer i hele klassens måde at være sammen på?

Og her kommer vi ikke uden om at inddrage klassens lærere, for det kan være svært for eleverne selv at ændre på en kultur i klassen - den kan endda være svær at få øje på, sådan en kultur. Så derfor er der brug for, at lærerne prøver at guide jer - eller at I får hjælp fra en AKT lærer på skolen eller måske Børns Vilkårs Skoletjeneste.

Du skal gå i klassen et stykke tid endnu, og for at du får den bedste oplevelse af 9. klasse (og måske også 10.?), er det vigtigt, at hele klassen kommer til at fungere anderledes.

Jeg kunne tænke mig at foreslå dig at vise dit brev til en af klassens lærere, eller måske skolens AKT lærer. Det kan være lettere at forklare det, hvis man har noget på skrift at støtte sig til. Det kan måske også inspirere din lærer til, hvad han/hun kan gøre for at hjælpe dig og resten af klassen. Ville du have mod på det?

Husk også, at der sidder rådgivere klar på BørneTelefonen på 116 111, hvis du har lyst til at snakke med en sød voksen, der er god til at lytte. Det er gratis og anonymt.

De bedste hilsner fra,
BørneBrevkassen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat