Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Depression?

Hej brevkasse.

Jeg er en 14-årige pige, der de sidste par måneder har spekuleret på, om jeg kan have en depression.

Over en længere periode har jeg virkelig følt mig Tom. Jeg har ikke haft nogen motivation til at gøre noget – lave lektier, spise, være sammen med nogen (både familie og venner).

Selvom det er mit eget valg ikke at være sammen med nogen, har jeg følt mig ensom og trist.

Jeg klarer mig rigtig godt i skolen og har nogle gode venner, men intet er, som det var førhen.

Jeg gider intet, gør kun tingene, fordi jeg skal. Førhen elskede jeg skole og var vildt social, men nu er jeg som en omvandrende zombie, der forsøger at leve op til sin herres forventninger, men drømmer om at blive fri.
Fri for hvad?! Jeg har stort set det ideele liv! Godt nok er mine forældre skilt og vi er pretty broke, men jeg ved, at der er SÅ mange, der har det værre end mig.

Jeg græder tit mig selv i søvn uden en konkret grund. Måske har jeg haft en dårlig dag, måske er jeg træt eller måske har jeg bare spekuleret over livet.

Jeg er også virkelig træt hele tiden.

Det er ikke specielt længe siden, jeg hørte om depression første gang, og indså, at jeg pretty much levede udfra alle symptomerne.

Jeg har lidt svært ved at tale om mine følelser, så jeg skriver dem alle sammen ned i stedet for, og når jeg læser i mit hæfte, ser jeg bare grå skyer, der bliver tungere og tungere, men aldrig giver slip på regnen.

Så mit spørgsmål er egentlig simpelt – derfor, undskyld brevet blev så langt:
Kan jeg have en depression? Og hvad kan man gøre ved det?

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.

Du beskriver meget tydeligt, hvordan du har det lige nu. Og jeg kan godt se, at du ikke har det godt. Dit billede med zombien, der ikke bestemmer selv, er virkelig godt. Du skriver også, at du er træt og at du føler dig tom. Det lyder ikke spor rart.

Du skriver, at du har svært ved at tale om dine følelser, og at du skriver dem ned i stedet for at snakke med nogen. Mon du slet ikke snakker med nogen om, hvordan du har det lige nu? Mon der slet ikke er nogen fra din familie eller dine venner, der har lagt mærke til, at du ikke er som du plejer?

Du spørger, om du mon har en depression. Og det er svært for mig at svare på, om det, du føler, er en depression. Men du har det dårligt - det kan jeg tydeligt læse ud af det, du skriver. Og du bliver nødt til at få noget hjælp, så de tunge skyer måske kan begynde at regne og derved blive lidt lettere...

Måske kunne du starte med at ringe til BørneTelefonen på 116 111 og snakke med en anonym rådgiver. Her kan du ligesom øve dig lidt i, hvordan det er at fortælle om dine tanker og følelser. Senere vil du så måske kunne finde en voksen i din nærhed, som du har tillid til, og som vil være god til at lytte til dig. Det kunne være dine forældre, det kunne også være en lærer eller en anden, som du er tæt på.

Hvis du synes, at det er lettere at skrive end at snakke, så gør det. Kunne du skrive til dine forældre, hvordan du har det? Eller måske kunne du vise dem vores brevveksling her? Det vigtige er, at du kommer i gang med at dele dine bekymringer med nogen, så de kan hjælpe dig til at få noget hjælp. Og det er vigtigt, at komme i gang snart, så du kan få hul på bylden, inden den bliver for hård og svær at have med at gøre.

Det er SÅ fint, at du har taget det første skridt ved at skrive herind. Det viser mig, at du har mod på at gøre noget ved din situation, og det er vigtigt og modigt. Nu skal du videre - det ønsker jeg dig held og lykke med.

Mange hilsner fra BørneTelefonen.

 

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat