Brev

Anderledes

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år,

Hvor er det godt, at du har skrevet her, selvom du ikke helt ved, havd du vil have ud af det. Men det er ofte rigtig rart at få sat ord på sine følelser, nogle gange kan det være en hjælp i sig selv. 

Det lyder som om du føler dig lidt ensom, selvom du egentlig har venner og nogle gode interesser. Men som jeg kan forstå dig, føle du dig anderledes og har derfor svært ved at danne dybe gode venskaber.

En del af det at have autisme er, at man kan have det svært i sociale sammenhænge. Jeg tænker; at det muligvis er din diagnose, som er med til at give dig denne følelse af ensomhed. Altså, dette er ment som en forklaring på hvorfor, du kan opleve det som du gør. 
Du skriver, at du mangler venner med de samme interesser som dig og som minder om dig selv. Måske kunne du få nogle gode og nye venskaber, ved at finde grupper for børn og unge med autisme. Altså prøve, at finde andre på din alder, som står med nogle af de samme udfordringer som dig, måske kan du med dem finde et fællesskab, som du beskriver, du ellers har svært ved at finde.

Jeg lægger mærke til, at du skriver, at du føler du bedst kan være dig selv og at din autisme ikke tager over, når du er fuld. Men heldigvis har du ikke en lyst til hele tiden at være fuld. Jeg tænker på, om du mon kan lære at blive mere afslappet i sociale sammenhænge. Så du kan få den samme følelse uden alkohol. Det tror jeg godt at du kan, men det tager nok noget tid og meget øvelse, før det helt lykkes. 

Jeg kan læse du har mange og gode interesser, fx skakprogrammering, bordfodbold og boksning. Det er rigtigt, det er ikke alle der deler disse interesser, men jeg tænker om du til boksning, måske kunne danne nogle venskaber, hvor I også kan ses i fritiden. Her har I jo en fælles interesse. Der er også mange andre unge, der interesser sig for fx skak. Måske det kunne være en ide at se om der er en klub i nærheden af dig, eller måske du kan finde et fællesskab via nettet? 

Gudskelov er vi ikke alle ens, selvom det kan være rart at have følelsen af at være med i et fællesskab. Nogle gange må vi bare lede efter dette fællesskab udenfor vores normale vennekreds. Du lyder som en fantastisk dreng, med mange sunde interesser og det handler måske også om at acceptere det er ok vi ikke alle er ens. Du er unik på din måde.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Ensomhed Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Du kan både ringe og skrive til Headspace, og de har også afdelinger i hele landet, hvor du kan komme ind og tale med en rådgiver.

Læs mere

Studenterrådgivningen

Gratis rådgivning til studerende på de videregående uddannelser, der oplever psykiske eller sociale problemer. F.eks. stress, eksamensangst, depression, ensomhed mm.

Læs mere
Chat
Chat