Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hjælp må ikke komme hjem

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år.

Mange tak for dit brev om din oplevelse af dit nye efterskoleliv. Og de følelser der følger med det.

For rigtig rigtig mange af os kan større forandringer i vores liv gøre os usikre. Sommetider kan det også give os tanker og spørgsmål som “er det her mon det rigtige”, “hvorfor føler jeg mig ikke tilpas i det nye” osv. Det er alt sammen en helt naturlig del af det at prøve noget nyt. Men selvom det er naturligt, er det stadig ikke særlig rart at føle sig skidt tilpas. Derfor er det rigtig godt, at du har skrevet herind, så jeg kan prøve at hjælpe dig.

Du fortæller, at din søster også har været på efterskole, men endte med at tage hjem. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at den oplevelse nok også påvirker dig lidt? Og gør muligheden om at tage hjem lidt mere fristende. Og det kan jeg godt forstå.

Mange af de unge jeg har talt med her på BørneTelefonen fortæller, at et efterskoleophold næsten altid starter med meget hjemve. Men de fortæller også, at når de har vænnet sig til alt det nye og hjemveen er blevet mindre, så giver efterskolen mulighed for at få nogle virkelig nære venskaber.

Der er ingen tvivl om, at når man skal igang med noget nyt socialt, så er det hårdt arbejde. Jeg synes, at du er rigtig sej, når du siger, du har mod på at give det op til 4 uger mere. Dine forældre ønsker at du giver det 2 måneder. Måske kunne I tale om, at I starter ud med de 4 uger, og derefter taler om det igen?

Samtidig tænker jeg på, om du har talt med hende du bor på værelse med? Jeg tror, der er en stor sandsynlighed for, at hun deler nogle af dine tanker også. Det kan være, at hun har nogle gode råd mod hjemve.

Og hvad med din kontaktlærer? Har du talt med ham eller hende også? Ellers vil jeg råde dig til at gøre det. Hvert år taler de med mange nye elever, som har hjemve.

Jo flere du tør dele med, jo større chance er der for, at du møder andre, der også har brug for en god ven at tale med her i opstarten. Hvis du har mod på det, synes jeg også det er en god ide at blive på skolen i de fleste af weekenderne her i starten. Jeg kan godt forstå, hvis du lige synes det er lidt uoverskueligt. Men i weekenderne hvor der er færre elever, er en oplagt mulighed for at komme lidt tættere på dine nye skolekammerater.

Hvis du efter noget tid ender med ikke at synes, at efteskolen er noget for dig – så er det også helt okay. Men ved at give det en chance, lærer du også rigtig  meget om, hvad du kan lide og ikke. Det er vigtigt, når du skal finde ud af, hvad du så skal lave istedet for efterskolen.

Jeg håber meget, at du har fået et par ideer til, hvordan du bliver afklaret med, om efterskolen er noget for dig. Du skal være meget velkommen til at kontakte BørneTelefonen på tlf. 116 111, hvis har brug for det senere hen også. Al held og lykke, det er en stor og spændende tid i dit liv, uanset hvad du vælger.

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat