Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Depression?

Hej.

Jeg er igang med mit 2. år på min efterskole.

Menneskene er helt fantastiske, men jeg har følt igennem rigtig, rigtig lang tid, at jeg ikke har nogle at snakke med.

Sidste år gik det mega godt, og jeg havde rigtig mange venner.

Det føles som om, ingen af dem sådan rigtig har lyst til at snakke med mig. Jeg sidder bare på mit værelse, og vil egentligt slet ikke være her. På den anden side vil jeg gerne være here, for jeg nyder det, og menneskene er jo super søde.

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for at få det bedre. Jeg sidder bare på mit værelse hver aften og græder. Mange af mine venner fra sidste år (som også går her i år) har spurgt lidt hate-agtigt om, hvorfor jeg er blevet så mærkelig. Jeg har slet ikke lyst til at sidde her, men jeg har ikke lyst eller overskud til noget andet.

Min ven, som gik her sidste år snakkede jeg med til gensynsweekend her i weekenden. Han sagde, at jeg måske havde en depression, men jeg ved ikke helt hvad det indebærer?

Håber I kan hjælpe mig en lille smule til, hvad jeg kan gøre?

Tak på forhånd! :))

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Mange unge, der starter på efterskole, i gymnasiet eller andet, føler sig spændte og generte ved oplevelsen, alle de nye mennesker og ønsket om at være med i fællesskabet. Det kan virke som om, at man er helt alene med de følelser. Men alle mennesker har dem i en eller anden grad - også selvom de er gode til at skjule det. Det er så godt, at du skriver til os. For bare det at få sagt at man har det skidt, kan være svært, men kan også være en rigtig god start. Godt gået.

Mht. dit spørgsmål om depression, kan det være svært at sige, hvad der er depression, og hvad der er en periode med rigtig dårligt humør, som fx kommer af nogle omstændigheder, der ikke er rare at være i. For mig lyder det meget positivt, at du egentlig føler, at du gerne vil være på skolen, og gerne vil lære de andre at kende. Det er stærkt, at du har det sådan, og det synes jeg bestemt, du skal holde fast i.

Hvis du vil vide mere om depression, kan du evt. snakke med en læge. Der er altid tilknyttet en læge til efterskoler, som du kan kontakte gennem kontoret eller en lærer. Mit råd til dig er dog, at du starter med at prøve at række ud til de mennesker, du er mest tryg ved. 

Det kunne måske være rart at tale med en af dine venner fra sidste år, om at du synes, det er svært med alle de nye. Mon han/hun også har det lidt sådan? Ellers kunne du måske henvende dig lidt mere, end du gør nu, til en af de nye, som du føler, du kan snakke med. Måske spørge om de vil lave lektier, se film, spille et spil, bage en kage eller noget andet. At du viser interesse, kan måske hjælpe til at få det sociale lidt mere i gang.

Jeg ved ikke, om du allerede har talt med dine forældre, men jeg tænker også, at det kunne være rart at få snakket det igennem med dem. Det kan også være, at det ville være rart at snakke med en lærer/vejleder på efterskolen. Er der én, du føler dig særligt tryg ved (fx din kontaktlærer), kan du hive fat i ham/hende og spørge, om I kan tale sammen. Det er nemlig lærernes ansvar, at du har det godt på skolen, og derfor håber jeg, at de kan hjælpe dig.

Hold fast i din vilje til at engagere dig i andre, og din vilje til at få det bedre på efterskolen. Jeg synes, du lyder som en følsom og fornuftig pige, der gerne vil ændre sin situation.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat