Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bo alene?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige
Tak for dit brev, hvor du på en meget fin og udførlig måde beskriver dit familieliv. Der findes altid nogle, der har det sværere, end man selv har det. Men det er jo ikke ensbetydende med at de andres problemer er vigtigere, eller mere betydningsfulde... Jeg synes i hvert fald, det er godt, du skriver...

Det er et væsentlig spørgsmål, du stiller, om du er for ung til at bo alene når du er 16 år. Og det er da et seriøst problem, at I ikke har plads nok til hele familien i jeres nuværende lejlighed. Det er helt forståeligt, at du gør dig nogle tanker om, hvad der skal ske med din familie, når du afslutter dit efterskoleophold.

Jeg tænker, om du, når du er færdig med din efterskole, skal videre i uddannelsessystemet? Har du mon en ide om, hvad du kunne tænke dig? Dine bekymringer retter sig om vilkår, der ligger langt ude i fremtiden. Du skal starte på en efterskole om ½ år, det vil sige, at du muligvis skal flytte fra din familie om 1½år. Der kan ske meget på den tid og som du selv skriver, så kan det være at din mor og hendes mand og dine brødre flytter til en anden by pga. problemer på din mors arbejdsplads.

Du gør det meget klart, at du ikke ønsker, at flytte med dem, og det kan jeg godt forstå, for du har da godt nok flyttet meget rundt i dit forholdsvis korte liv. Jeg kan godt forstå, at du glæder dig til dit efterskoleophold og jeg er ret sikker på, at du vil få rigtig meget ud af det år.

På de fleste efterskoler, er der ansat en eller flere studievejledere (uu-vejledere?), som vil rådgive og vejlede dig i forhold til, hvad du skal efter dit efterskoleophold. Jeg tænker, at du også kan drøfte din hjemmesituation og dine bomuligheder og ønsker med den vejleder, eller din kontaktperson på skolen.

Der kan jo nå at ske meget på 1½ år, og det som er allervigtigst, det er nok, at du til den tid føler dig klar til at bo alene. Måske tænker du nu, at det kan du sagtens (og det kan du måske også) men måske har du det ikke sådan, når tiden nærmer sig. Derfor tror jeg, det vil være dumt at planlægge og beslutte noget allerede nu...

Jeg gætter på, at din kontaktperson på efterskolen også vil kunne hjælpe dig med at kontakte en sagsbehandler fra din kommune, og drøfte dine bomuligheder med dem. Under alle omstændigheder vil det måske være en idé at inddrage din kommune, hvis du skal bo for dig selv.

Selvom du i dit brev, virker som en selvstændig, fornuftig pige, så tænker jeg, at det er et meget stort ansvar at lægge på dine skuldre. Du spørger om du vil være moden nok og om det er for ungt, at bo alene som 16 –årig, og til de spørgsmål der må, jeg generelt sige ja, (men det kan jo være at jeg tager fejl, for der er jo undtagelser!)

Hvis du skal bo alene, så tænker jeg i hvert fald, at det nok vil være godt, hvis der kunne være en voksen, der kunne følge dig og som du kunne tale med jævnligt, måske en gang om ugen. Der skal også være helt klare linjer for, hvordan du klarer det økonomisk og dine forældre skal jo stadig forsørge dig til du bliver 18...

Du skriver ikke noget om din far, hvor er han mon? Hvis du har kontakt med ham, så kunne det måske være en bomulighed for dig?

Hvis du stadig er i tvivl, så er du velkommen til at ringe til BørneTelefonen - det er anonymt og gratis 111 116. Der er som sagt tidligere, ret lang tid til, du står med problemet, måske løses det hen ad vejen, men husk du er også altid velkommen til at skrive igen. Jeg ønsker dig alt mulig held og lykke med din fremtid.

Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat