Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skizofreni og fremtid

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 18 år.

Tusind tak for dit brev, det er spændende at læse om dine tanker omkring det at være ung og have diagnosen paranoid skizofreni. Jeg kan godt forstå at du tænker på fremtiden.

Det må have været hårdt dengang du fik diagnosen paranoid skizofreni, så det er dejligt at høre at du føler dig rask nu. Også selvom du bliver nødt til at tage din medicin.

Jeg kan godt forstå, at du føler dig sat i samme kategori som den ‘psykisk syge mand’ med samme diagnose. Men det er vigtigt at huske på, at folk der har diagnoser er lige så forskellige som folk der ikke har diagnoser. Desuden er der stor forskel på hvor slemt det påvirker den enkelte at have skizofreni. Det lyder som om den mand i hvert fald ikke fulgte sin behandling, eller ikke responderede på den, som du skriver.

Jeg kan godt forstå, at du gør dig tanker om fremtiden og det med at få børn.

Jeg tænker at så længe man er velbehandlet, og ikke går og er psykotisk, så burde man kunne fungere i samfundet som enhver anden, selvom om man har diagnosen paranoid skizofreni.

Det kan først blive et problem, hvis man bliver psykotisk eller får det svært med sygdommen i en periode.

Og søger du et job, behøver du måske ikke sige at du har en diagnose, hvis du har det godt og føler dig rask. Det er selvfølgelig noget man skal gøre op med sig selv, og kommer måske også an på hvilket job det er. For buschauffør hvor man har ansvaret for at køre rundt med andre mennesker, tror jeg dog at man skal oplyse helbredsmæssige oplysninger.

Jeg tænker, at det er en god idé at tale med din psykiater om dette, hvis du bliver fulgt af en. En psykiatere kan måske henvise til en karrierevejledning for folk med skizofreni eller andre udfordringer. Og må vide hvordan andre med skizofreni gør.

Der findes også foreninger, hvor du kan møde andre folk med skizofreni, så I kan udveksle erfaringer om livet, arbejde og børn. Du kan kigge på www.Sind.dk

Angående det med at få børn, så kan man ikke miste sine børn kun på grund af den diagnose. Så længe man har det godt og passer sit barn. Det kan godt være, at kommunen vil være opmærksom på, om barnet har det godt i starten. Dette gør man for barnets skyld og  for at man som forælder med diagnose, kan få mulighed for at få støtte i hjemmet, hvis der skulle blive brug for det.

Angående forældremyndigheden, hvis du bliver skilt fra din kommende partner, så er det meget svært at svare på. Det kommer helt an på situationen og om du stadig til den tid har det godt og er velbehandlet.

Bliver du mon fulgt et sted af en psykiater? Og har du mon lyst til at snakke med hende eller ham om dine spørgsmål? Eller din læge. For de kan sikkert svare endnu bedre på det spørgsmål.

Der findes også en rådgivning for psykisk sårbare unge, måske vil du også kunne få gavn af at snakke med dem: www.headspace.dk

Du vil sikkert altid have nogle ekstra udfordringer fordi du har diagnosen paranoid skizofreni. Men det er bestemt muligt at leve et godt og normalt liv alligevel.

Jeg håber du kan bruge mit svar. Held og lykke fremover!

 

De bedste hilsner fra

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat