Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

vrede

hej

jeg er en pige på 12 år og jeg har et problem med at styre mit tæmppromang,

når nogen begynder at køre i noget som jeg har fadet, og jeg bare gerende vil videre til det jeg ville sige. så begynder jeg at bide mig i min finger og knyter næverne sammen og begynder at blive helt tosset.

det er ikke lige så slemt som det var en gang men jeg er bange for om det moske kan være at der er noget galt med mig.

hjælp mig for det har stået på så længe jeg kan huske,

hillsen mig

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 12 år

Det er helt forskelligt, hvor meget temperament man har. Så selvom du altid har haft det på denne måde, så behøver det ikke betyde, at der er noget galt med dig. Der er mange måder at reagere på, når andre gør noget, som man ikke kan lide. Nogen kommer til at råbe, slå, græde, mens andre bider i sig selv (som dig) eller bliver helt stille og måske er kede af det, når de kommer hjem. Der er ingen måde, som er rigtig eller forkert.

Du skriver, at det kan komme, hvis andre kører i noget, du har sagt. Nogle gange hjælper det at fortælle andre, hvordan man har det indeni, da det kan være svært for andre at vide. Mon du har prøvet at fortælle folk, at du bliver ked af det og irritereret over, at de gør det? Du kunne f.eks. sige: "Jeg kan ikke lide, at I bliver ved med at køre i de ting, som jeg har sagt, det bliver jeg faktisk lidt ked af og irriteret over", hvordan mon det ville være for dig?

Det kan også være, at du ikke har mod på at sige det til de andre, og det er helt okay, for det kan være svært at sige sådan nogle ting. I stedet kan du prøve at tælle til 10 inde i dig selv, gå væk fra de andre, når de gør det, sige til dig selv "jeg kan godt holde det ud, jeg kan godt holde det ud osv." eller måske noget helt andet?

Hvis det er noget, som sker i skolen, kan du prøve at hente din lærer, når du kan mærke, at du bliver sur, så du kan nå at stoppe dig selv, inden at du begynder at bide sig selv i fingrene. Så kan din lærer måske hjælpe dig med at fortælle de andre, at du bliver ked af det og irriteret, når de gør de ting. Hvordan mon det ville være for dig?

Det kan også være, at det vil hjælpe dig at tale med dine veninder om, hvordan du har det. Det kan være, at de også kan hjælpe dig i de situationer, hvor de andre gør de ting, som du ikke kan lide. Måske de har det på samme måde som dig, og også kunne bruge en at tale med eller bare har nogle helt andre råd, end jeg har?

Det kan måske også være hjælpsomt for dig at tale med dine forældre om det. Det kan være, at du har arvet dit temperament fra enten din far eller mor, og de derfor har nogle gode råd til, hvordan de gør de de situationer, hvor de bliver irriterede. Mon du ville have lyst til det?

Til slut vil jeg sige, at det er mega sejt, at du har en vilje til at ændre de ting og gøre noget ved det. Det lyder som om, at du er en viljestærk pige, som ved hvad du vil. Jeg ønsker dig alt muligt held og lykke med det. Husk du altid kan ringe anonymt og gratis ind til BørneTelefonen på tlf. 116111, der er åbent alle dage kl. 11-23.

Mange hilsner fra BørneTelefonen

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat