Brev

Voldelig Far

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Hej

Tak for dit vigtige brev, som jeg har læst flere gange. Jeg kan godt forstå dig, når du skriver, at du mærkeligt nok holder af din far.

De fleste holder af deres far (eller mor), selvom personen har et alkoholproblem og kan finde på at slå. Man kan godt have gode minder fra en opvækst, der er præget alkohol og vold. Det kan være svært at forstå for andre, at man ligefrem kan have følelser for en far, der slår og drikker. Men det kan man selvfølgelig!

Jeg bliver meget bekymret for de ting, du fortæller om. Du fortæller, at du er nødt til at være ‘forælder’ for din egen far. Når det er sådan hjemme hos jer, har du og din far brug for hjælp.

Jeg er ret sikker på, at det i længden bliver alt for udfordrende for dig at bo hjemme – sådan som tingene er lige nu. Der skal ske nogle ændringer, tænker jeg. Jeg ved nemlig, at når man har forældre, der kan finde på at drikke og slå, så bruger man en masse kræfter på ting, som andre unge ikke gør: Ting, som ens forældre har glemt, bare ikke gør eller ikke kan.  Man må selv sørge for at få alting i orden, hvis man kan – så hverdagen bedst muligt fungerer. Man bruger også kræfter på at skulle dække over ting.

På den måde kan det være svært at få tid til at have et almindeligt ungdomsliv som de andre unge, man kender. Og man kan have svært ved at tænke på det, man skal, i skolen. Når du gør noget for at få hjælp, kan du forebygge og undgå, at konsekvenserne vokser dig over hovedet.

Derfor er det så godt, at du reagerer nu, så du og din far kan få hjælp. Her er forslag til, hvad du kan gøre:

  • Tag fat i personerne omkring dig  (dit netværk)

Måske tænker du, at du ikke kender nogen, du kan fortælle det til. Men tænk godt over det.  Hvem kan du tage fat i? Det kan være en nabo, en pædagog eller måske en helt anden. Du kan også skrive et brev, som du afleverer i stedet for, hvis det føles nemmere?

  • Må vi hjælpe dig? 

Måske har du brug for en voksen ved din side – og som du i første omgang kan tale med uden at sige, hvem du er:  Så kan du få en bisidder hos BørneTelefonen. Du kan ringe anonymt på tlf 3555 5559 og taste 2. Så får du fat i en bisidder.

Selv unge, der har været ude for meget svære ting, elsker som sagt deres mor og far. Derfor kan det give mange tanker, hvad det betyder ’at få hjælp af kommunen’. Det vil du kunne tale med en bisidder om.

Du vil altid (indtil du fylder 18 år) kunne få fat i en voksen fra Børnetelefonen (en bisidder), hvis du skal fortælle om dine problemer til kommunen. Og bisidderen kan følges med dig til møder ved kommunen. Personen kan hjælpe dig med at sige det, du vil sige. Og forstå det, der bliver sagt. Vil du have sådan en person fra os, skal du fortælle os, hvem du er (opgive anonymitet). Hvis det sker, får vi pligt til at fortælle videre, hvis noget truer dig og din trivsel – altså meget alvorlige ting. Det står i loven. Men alle andre ting bliver mellem dig bisidderen.

Du kan læse mere om muligheden for at få en bisidder her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-boernetelefonen/

Du kan tale med bisidderen om alt – du bestemmer, hvad I skal tale om. Er du i tvivl om, hvordan du kan tale med en bisidder? Så se denne video, der viser, hvordan Terese har kunnet tale med sin bisidder Terese fik en bisidder fra Børns Vilkår

  • Du kan ringe til din kommunes anonyme rådgivning for børn og ung

Du kan prøve at google din kommunes navn og ‘anonym rådgivning for unge’. Så finder du nummeret på kommunens rådgivning for unge. Her kan du fortælle om dit liv. Den voksne, du taler med har et godt overblik over mulighederne for at hjælpe dig – og vil fortælle dig om dem. Når du ikke har det godt derhjemme, kan du måske komme til bo et andet sted i en periode. De kan også hjælpe på mange andre måder. Kommunen kan, som nævnt, hjælpe både dig og din far.

  • Du kan kontakte din lærer

Har du en lærer, du taler godt med? Du kan måske fortælle din lærer, at du har brug for et møde (måske også med sundhedsplejersken?), hvor I lægger en plan for, hvad der skal ske. Det gode ved denne mulighed er, at de voksne sikkert kender lidt til din far.  Læreren har pligt til at hjælpe dig – og har mulighederne for at hjælpe dig. Læreren har nemlig kontakt til de personer i kommunen, der kan hjælpe dig og din far videre.

  • Du kan kontakte din læge

Du kan også tage en tur forbi din læge. Din læge har mulighed for at hjælpe dig, for lægen har overblik over muligheder for hjælp i din kommune. Hvis du fortæller, at du har behov for at jeres samtale er fortrolig, så har lægen mulighed for ikke at fortælle dine far om samtalen. Nummeret står på dit gule sygesikringskort. Når du bestiller en tid, kan du fx sige, at du vil tale om et alkoholproblem i hjemmet.

Det er vigtigt at fortælle andre om dine tanker – ligesom som du nu har delt dem med os. Så ved andre, hvordan det er ar leve hjemme hos dig. Det kan kræve stort mod at være åben om vold og alkohol i hjemmet. Men det kan være godt at tænke på, at mange faktisk kender til den slags problemer.  Måske fordi de engang har haft en ven, der drak for meget – eller de har selv haft en mor eller far, der slog.

Det sværeste er at få det sagt!  Hvem kunne du vælge at sige det til?

Det kan sagtens være, at du skal prøve flere muligheder, før du får en hjælp, der passer til dig. Giv ikke op – men gå videre til en af de andre muligheder. Nogle gange skal man prøve flere muligheder. Når du har prøvet nogle af de forskellige muligheder, kan det være, at du igen har brug for at tale med os. Måske fordi noget virkede på en anden måde, end du havde regnet med. Hvis det er sådan, skal du bare ringe eller skrive igen. Så kan vi tale om, hvad du så kan gøre.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

 

 

 

 

 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Bisidder

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat