Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Underlige drømme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det er nogle voldsomme drømme du har haft og jeg kan godt forstå, at de påvirker dig. Også når du har fysiske fornemmelser knyttet til med f.eks. at du mærker en form for smerte ved at blive skudt i brystet eller oplever følelsen af at drukne.

Du spørger om dette er normalt, hvilket jeg kan svare ja til. Mange børn og unge har tilbagevendende mareridt eller drømme. Nogle prøver, at finde ud af hvad de mon kan betyde og andre tænker mere på hvorfor de mon er opstået. Det er i hvert fald interessant hvordan hjernen arbejder mens vi sover.

Hvad som kan have udløst disse drømme er heller ikke altid nemt at sige. Måske er der sket noget i dit liv fornyligt som stresser dig f.eks. ting i skolen, i venskaber eller måske i familien? Måske har du hørt nogle nyheder eller set film hvor folk druknede eller blev skudt? Man kan også få mareridt og drømme, hvis man er startet med at tage medicin for en sygdom. Alle disse ting kan spille ind, men mange gange finder man aldrig en årsag.

Nogle tips kunne være at prøve at acceptere, at disse drømme lige for tiden kan komme når du sover. Tænk også på at det med højst sandsynlighed er i en periode, selvom der nu er gået 3 måneder. Måske kan du sammen med dine forældre også finde ud af hvordan tiden op til du skal sove bliver gjort hyggelig for dig evt. læse en bog som gør dig godt tilpas? Hvis du ikke kan sove efter 10 minutter når du ligger i din seng, så skal du måske sætte dig op og læse i en bog, lytte til rolig musik, en hyggelig lydbog eller lignende. Så kommer dit fokus et andet sted hen end at tænke på du ikke kan falde i søvn. Det får dig til at slappe af og du kan få ro til at sove. 

Hvis dine drømme/mareridt fortsætter, så kan du også sammen med dine forældre tale, om du måske skulle prøve at tale med en læge eller en psykolog om dem. Måske er der andre forslag til at få mere rolige drømme.

De varmeste hilsner

BørneTelefonen 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat