Brev

Stop mine tanker

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg forstår godt at det er svært at have så mange dårlige tanker, som du har. For de fortæller dig jo ting, hvor du kommer til skade.  Måske bliver du bange for dem? Bange for at komme til at gøre, som de siger? Selvom du også ved, at det vil du aldrig gøre.

Du er god til at se, hvordan dine dårlige tanker kan hænge sammen med et ønske om mere opmærksomhed.

Alle mennesker har brug for at mærke at andre kan lide dem og synes, at de er vigtige. Derfor er det almindeligt at lede i sine tanker efter måder at få opmærksomhed på og at komme til at tænke “hvad mon de ville føle, hvis jeg ikke var her mere?”

Mange børn og unge fortæller om at have tanker som dine. Det kan føles som om en “indre kamp”, som stemmer, der diskuterer indeni én. Tanker som er svære at styre og som gør én bange. Tanker som de gerne vil have forsvinder. Måske du kender det?

Jeg synes, at du er rigtig god til at fortælle om, hvordan du har det. Det er en utrolig god og vigtig evne at have.

Jeg tænker på, om dine tanker måske også kan betyde at du ønsker at få hjælp? Hjælp til at blive lyttet til og forstået? I det hele taget til at få det bedre med dig selv?

Jeg vil gerne komme med nogle råd og forsøge at hjælpe dig.

Jeg synes, du lyder som en omsorgsfuld pige, der tænker på andre. Du ønsker ikke at bede din veninde om hjælp, når nu hun har sine egne problemer med, at hendes forældre er blevet skilt. Men derfor vil hun måske alligevel gerne lytte til dig? Det kan være rigtig rart, når man har problemer også at mærke, at man samtidig kan hjælpe andre med deres problemer. Så måske vil hun blive glad for, at du også fortæller hende lidt om dig. Kunne du mon prøve det?

Måske du ikke skal fortælle om det lige, når hun er mest ked af det. Måske send hende en besked om, at der er noget DU har brug for at snakke med hende om. Det giver hende mulighed for at være lyttende, når I mødes. Mon det lyder som en idé?

Men jeg synes også at det vil være en rigtig god ide, at du taler med en voksen om dine tanker.

Du nævner at snakke med dine forældre, men har ikke lyst, da du er usikker på om de vil lytte og hjælpe dig. Jeg forstår godt, at du kan have det sådan, når du har haft oplevelsen med din søster.

Dine forældre har jobs, hvor de møder andre børn og unge, som har det svært. De kan være vant til at hjælpe andre. Men det kan være svært at acceptere, at ens egne børn kan have brug for hjælp. Men jeg tror på, at dine forældre ønsker, at du har det godt. Hvis de skal have mulighed for at hjælpe dig, må de vide, hvordan du har det. Måske du kunne starte med at vise dem brevet du har skrevet til os?  Eller skrive et brev til dem, hvor du fortæller dem om dine tanker?

Det kan også være, at du har en anden voksen, du kan tale med i første omgang. En i din familie? En lærer du har det godt med? En sundhedsplejerske på skolen?

Hvis du i første omgang synes at det er svært at skulle fortælle en, du kender om dine tanker. Så er du velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111. Der findes også Headspace. Her kan du få flere samtaler, men stadig være anonym.

Jeg håber for dig, at du har mod på at bede om mere hjælp. Så du igen kan nyde det fantastiske liv, du også har.

Kærlige hilsner BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige eller hvis frygten styrer, den måde man er på, og hvordan man har det, så er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogen oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Video: gode råd om angst

Hvad er angst egenligt? Og hvordan påvirker følelsen os?

Se video’en på vores YouTube-kanal og vælg det råd, der passer til dig.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat