Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Social angst

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Mange tak for brevet. Hvor er det godt, at du skriver. For de ting du fortæller om, er måske ikke helt lette for andre at få øje på og forstå. Men du lægger mærke til, at der er noget der ikke som du godt ville have det, og det skal du skal have hjælp til – og det synes jeg helt sikkert, at du har ret i. Så det er supergodt, at du holder fast i det, selvom det måske ikke altid er så nemt at tale med andre om.

Jeg vil gerne starte med at sige dig, at der ikke er noget galt med dig. Du er god som du er. Men der kan jo, uanset hvad, være nogle ting, som du har svært ved. Alle mennesker har svært ved et eller andet, også selvom de virker som om, at alt er let. Og det lyder som om, at du har svært ved nogle sociale ting for tiden og dine tanker ligesom gør tingene farlige for dig.

Det kan være, at du har en periode, hvor du synes socialt samvær er svært og akavet, og at du har svært ved at finde din plads i forskellige fællesskaber. Fx i idræt og samtaler med nye mennesker. Det betyder ikke, at man skal kalde det social angst eller nogen anden diagnose. Hvis du på et tidspunkt skulle få en diagnose, er det heller ikke fordi, du er forkert. Diagnoser som angst og depression er beskrivelser af noget, der er svært i ens liv – de er ikke fejl ved dig.

Jeg synes det er rigtig vigtigt, at du holder fast i, at du har brug for noget hjælp. Måske skulle du starte med at gå til dine forældre igen, og vise dit brev til BørneTelefonen og mit svar til dig. Det kan være, at det giver dem en anden forståelse af dine vanskeligheder.

Hvis de kunne tænke sig noget hjælp til at se nogle muligheder for at hjælpe dig, kan de ringe til vores ForældreTelefon på 35 55 55 57 og tale anonymt med en rådgiver.

Hvis du ikke rigtig kan komme igennem til dine forældre, kan du også fortælle de her ting til en anden voksen. Tænk over, hvem du er mest tryg ved at tale med – en bedsteforælder, onkel, tante eller en lærer eller pædagog på din skole.

Hvilken hjælp der er bedst for dig, er svært at sige. Du nævner selv samtaler med en psykolog, og det tænker jeg da også kunne være en god god mulighed. Det er muligt, at du kan blive henvist til samtaler med en psykolog/terapeut af din læge. Så du kunne overveje, om du ville tage en tur til lægen med dine forældre eller alene og fortælle om dine vanskeligheder. Det kan også være, at I kan kontakte skolen og høre, hvad mulighederne er for at få hjælp igennem dem. Det kan være, at der er en rådgiver på skolen, som er god at tale med, eller et godt forløb i kommunen om de ting som du kæmper med, som kunne passe til dig. Jeg ved, der er mange kommuner som har forløb, som hjælper børn og unge med fx angste tanker, som kan komme til styre ens liv. Måske kan du og dine forældre finde ud af det.

Uanset hvad, tror jeg det er bedst, hvis din skole ved, at du har de her vanskeligheder, så de ikke misforstår dig. Du er jo ikke doven eller ugidelig, og du vil jo gerne deltage. Det er bare rigtig svært for dig, og du kan få hjælp til at det bliver lettere for dig.

Det er så vigtigt, at du skriver til os. Og det er endnu vigtigere, at du går videre med det til dine forældre, eller måske en anden voksen. For selvfølgelig skal du have noget hjælp til at tackle de vanskeligheder, du har. Og der er mennesker omkring dig, som kan give dig den hjælp.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat