Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg være bange for min menstruation.?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at du synes, det var en voldsom oplevelse, for det må det da have været.

Der er ikke som sådan noget at være nervøs for, for din krops måde at reagere på er ikke unormal, selvom det er ubehageligt.
Unge piger reagerer meget forskelligt, når de får menstruation de første mange gange. Nogle får voldsomme humørsvingninger, mens andre bliver ufatteligt trætte og kan få feber og kvalme, mens andre igen har store smerter eller bliver svimle og har tendens til at besvime. Nogle kan endda være så uheldige, at de får alle symptomerne på én gang.
Og så er der dem, der ikke mærker noget særligt til det, når de har menstruation.

Der er ikke noget farligt i de forskellige reaktioner, men det er rart ikke besvime. Dels kan man man falde og slå sig, når det sker, og dels bliver ens omgivelser forskrækkede og ved måske ikke, hvad de skal gøre.

Jeg tænker derfor, at det vil være en god idé, hvis du og din mor taler med skolens sundhedsplejerske eller med jeres egen læge om det. Det er helt sikkert noget, de har erfaring med fra andre piger på din alder. Så de kan helt sikkert give dig nogle gode råd til, hvordan du hjælper dig selv, når du får det dårligt. Og der findes måske også noget medicin, der kan dæmpe din reaktion, så den ikke bliver så voldsom.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat