Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skal jeg se min bror?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære A

Tusind tak for dit ærlige, modige og utroligt flotte brev. Du skriver om din svære opvækst og om de svære oplevelser, tanker og følelser, det har givet dig at være søster til en bror, der blandt andet har skizofreni og voldelig adfærd.

Du fortæller så reflekteret om de ting, som dit liv har været påvirket af og om de svære ting, som din brors sygdom har betydet for dig. Det er virkelig flot, og det fortæller mig, at du er en utrolig stærk pige. Du har skullet tage et stort ansvar meget tidligt i dit liv, og du har oplevet store svigt, fordi du ikke har følt dig hørt, forstået eller taget alvorligt. Det har helt forståeligt betydet en stor utryghed i din opvækst.

Når du fortæller om din bror, så tænker jeg, at det er ret tydeligt, at det fylder rigtig meget for dig. Så hvor er det fint, at du har kunnet skrive alle dine tanker ned på den måde. Allerede i dit brev har du gjort dig mange vigtige og betydningsfulde overvejelser, som giver mig et indtryk af, at du også holder meget af din bror.

Derfor tænker jeg også, at det kunne være godt for dig at se din bror. Det er kun dig, der kan træffe den beslutning, men jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig med at skabe et overblik over dine tanker og følelser.

Det er helt forståeligt, at du er vred, og at du ikke er dér, hvor du har lyst til at tilgive din bror. Og det er en svær beslutning at skulle træffe. Måske kunne det være en idé for dig at tale med en psykolog om alle de ting, du har været udsat for i din barndom. Det er ofte sådan, at når der er noget, som er svært, så fylder det rigtig meget i vores tanker, og derfor kan det være svært at håndtere de tanker og følelser på egen hånd.

Man har ofte brug for hjælp til at få bearbejdet de følelser og oplevelser. Det er nødvendigt for at kunne finde ro i de tanker. Så de ikke bliver alt for styrende i dit liv. Du kan få kontakt til en psykolog gennem din læge. Hvis det kan hjælpe dig, kan du evt. tage dit brev med til lægen, som en måde at få fortalt om de svære ting på. Det kan være en ret god støtte, og jeg synes, at dit brev beskriver så fint, den situation du er i lige nu.

Det er rigtig fint, at du nu har fundet mod og styrke til at være så bevidst om, hvordan du vil sætte grænser for jeres forhold. Du skriver selv, hvordan du stadig føler ansvar, og at du nok vil gøre det endnu mere, når jeres mor ikke længere er her.

Skizofreni er en meget alvorlig psykisk sygdom, som kræver behandling. Men for mange kan behandlingen heldigvis også betyde, at de får det bedre. Det er svært for mig at sige, hvor din bror er i forhold til sin behandling, og hvordan hans liv vil blive fremadrettet.

Du kan læse lidt mere om skizofreni på: http://www.sind.dk/skizofreniforeningen og SIND har også en telefonrådgivning 70 23 27 50, som er åben mandag – lørdag fra kl. 11-22 og søndag og helligdage fra kl 17-22. Her kan du som pårørende ringe ind og tale med nogle dygtige rådgivere, som måske også kan hjælpe dig med at give lidt mere konkrete svar omkring din brors sygdom og forløbet i det. De har desuden en pårørenderådgivning, som du kan finde mere information om her: http://www.sind.dk/sinds-paaroerenderaadgivning.

Du spørger også, hvordan du kan svare på spørgsmål omkring din bror i nye relationer. Jeg tænker, at du selv skriver det ret fint, faktisk. Du skriver, om du kan fortælle om din bror, når du føler dig tryg og det føles naturligt. Det tænker jeg, er en rigtig god måde at mærke efter på. Pas på dig selv i det og fortæl om det til de mennesker, som du har det trygt og rart sammen med.

Så for at opsummere lidt, så tænker jeg, at der ligger mange svære og utrygge følelser, som det kunne være godt for dig at få hjælp til at håndtere og finde ud af på hvilken måde, de skal være i dit liv. Jeg håber, at nogle af mine forslag kan hjælpe dig med at komme lidt nærmere den beslutning.

Du er også altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen på 116 111, hvis du har brug for at tale mere direkte med en rådgiver. Den er åben hver dag, hele døgnet og det er gratis og anonymt.

De kærligste tanker og kram fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat