Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvskade

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15

Tak for dit brev. Hvor har du altså bare rigtig meget mod, som du har vist ved at skrive herind og fortælle, hvordan du går rundt og har det og hvad du kæmper med. For mange, der cutter, er det rigtig svært at bede om hjælp til at stoppe, da det er noget, mange skammer sig over. Men der er ingen grund til at skamme sig. Som du selv skriver, er den bedste vej til behandling at snakke med nogen om det. Det er rigtig positivt, at du gerne vil snakke med din lærer, og jeg vil rigtig gerne forsøge at svare på dine spørgsmål.

Du skriver i brevet, at dine forældre ikke må få noget som helst at vide. Jeg ved ikke, om dette skyldes, at du måske er bange for deres reaktion? Eller måske at du ønsker at holde det skjult for dem, at du cutter og har cuttet? Eller måske er grunden en helt anden? Hvis det overhovedet kan lade sig gøre, synes jeg, du skal overveje også at fortælle det til dine forældre. Mange forældre kan nemlig vise sig at være en stor støtte for børn og unge, der skal ud af cutting.

Det er vigtigt for dig at vide, om læreren skal fortælle det videre til dine forældre, når du har fortalt hende, at du cutter. Som udgangspunkt har læreren det, der hedder ”underretningspligt”. Det vil sige, at hvis læreren får kendskab til, at din trivsel, udvikling eller sundhed er i fare, skal læreren fortælle det videre til kommunen og i de fleste tilfælde også forældrene. Hvor meget, der så skal til, før læreren vurderer, at hun skal fortælle det videre, ved jeg desværre ikke. Det vil nok være forskelligt fra lærer til lærer.

Måske kunne du starte med at snakke med hende om, det med selvværd og lav selvtillid? For uanset hvad, kunne det være rigtig godt, hvis hun vidste dette, så hun bedre kan hjælpe dig i hverdagen. Når din lærer og dig har snakket lidt om selvværd og selvtillid, synes jeg, at det er en rigtig god ide også at fortælle hende at du cutter. Måske kunne du spørge hende, om hun sammen med dig ville gå ind på www.selvskade.dk og læse om cutting? Og om hun måske vil støtte dig til at ringe til deres rådgivning eller til BørneTelefonen? På den måde kan læreren være med til at hjælpe dig videre til et liv uden cutting. Og måske vil det også være din lærer, der hjælper dig med at snakke sammen med dine forældre?

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke. Hvis du har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat