Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Næse test

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Den aften med næsetesten lyder bare rigtig svær. Tak for at fortælle mig om det.

Jeg kan godt forstå, at du er ked af den måde, det foregik på. Jeg kan forestille mig, at du måske har følt dig alene, fordi din mor og far var på samme side. Det lyder ikke rigtig til, at de har hørt eller forstået, hvordan du har haft det.

Jeg får lyst til at fortælle dig, at du slet ikke er alene om at have det svært med coronatest. Både børn og voksne kan have det svært med at blive testet. Nogle har dårlige oplevelser med pcr-testen, andre har med næsetesten.

Nogle børn jeg har talt med, de fortæller, at de ikke rigtig ved, hvorfor de er bange for testen. Nogle fortæller, det er fordi, det føles ubehageligt. Eller som du, har de haft en dårlig oplevelse med en test. Det er meget forskelligt, hvorfor vi kan blive helt bange og angste for at blive testet – men du er slet ikke alene om at have det på den måde.

Det lyder som om, at dine forældre gerne ville have testen overstået. Det lyder ikke som om, de har brugt tid på at lytte til dig. Du har faktisk ret til at blive lyttet til og sige din mening – og dine forældre skal sørge for, du er tryg og har det godt.

Det lyder meget voldsomt, at de tog fat i dig og holdte dig så stramt, at du ikke kunne trække vejret. Det må de ikke, og jeg forstår godt, du synes, det var voldsomt.

Du har fået testen med hjem fra skole, og måske skolen tænker, at I skal testes i et stykke tid endnu. Derfor tænker jeg, det er vigtigt, dine forældre får at vide, at du har det skidt med det – for så kan I sammen arbejde med, at du får det bedre med det.

Mon du har mod på at tale med dem om det? Du kan tage dit brev til mig med, når du skal tale med dem. Eller du kan skrive et brev til dem. I brevet kunne der stå:

”Mor og far, jeg er bange for næsetesten. Jeg har skrevet til BørneTelefonen, fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre. Jeg ved, det er besværligt, men jeg vil rigtig gerne have hjælp af lægen til at få det bedre med at blive testet. Jeg bliver bange og ked af det lige nu, når jeg skal testes.”

Så kan I måske sammen tage op til lægen og tale om det. Læger hjælper både børn og voksne med at øve sig, så det bliver rarere med test. Man kan fx øve sig ved at føre en almindelig vatpind op mod næsen, først helt ude ved næseborene og så prøve at sætte den længere og længere ind.

Det kan være lidt nemmere, når man selv styrer vatpinden. Når andre styrer vatpinden, og man er bange – ja, så kan det nemlig være svært at trække vejret, ligesom du har prøvet.

Mon du også har en lærer, du kunne snakke med? Din lærer kan også hjælpe dig med at blive testet og øve med hele klassen. Det kan være rart, for der er sikkert flere i klassen, som synes, det er ubehageligt.

Det kan også være, du kan spørge dine klassekammerater, hvordan de gør. Måske nogen har nogle tips til, hvordan det bliver lettere.

Du skal vide, at dine følelser er helt okay. Du er slet ikke alene om at have det skidt med test. Jeg håber sådan, du får talt med dine forældre og måske også din lærer og din læge, så de voksne kan hjælpe dig fremfor at tvinge dig.

Du må også rigtig gerne ringe herind på 116111. Vi vil gerne hjælpe endnu mere med at finde ud af, hvordan du kan sige det på en god måde.

De kærligste hilsner fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat