Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mor er død

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 11-årige dreng
Jeg føler med dig. At være barn, og skulle miste sin mor, det er svært. Hele din verden er blevet anderledes.

Det lyder som om det var et voldsomt chok for din far og dig, da din mor døde. Jeg fornemmer, at du måske tænker, at din mor kunne være blevet reddet, hvis ikke I var blevet afbrudt første gang I ringede 112 ? Hvis ambulancen var kommet tidligere? Det er meget almindeligt, at man efter en katastrofal situation bliver ved at spekulere over, HVIS NU jeg havde gjort det og det, eller HVIS NU det og det ikke var sket – så ville alt være endt bedre. Man kan næsten blive skør af at spekulere. Jeg ved ikke, om du har det sådan, men måske genkender du det?

Efter at de havde prøvet at redde din mor, måtte du ikke se hende, er det mon det, du mener med at du ikke måtte se? Jeg kan godt forstå, hvis du gerne ville se hende. Og jeg kan godt forstå, hvis du synes det var svært, at der kom fremmede ind i jeres hus, og på en måde skubbede dig væk.

Nu kan du ikke sove om natten, fordi du er bange for, om du overhovedet vågner igen, eller om der sker din far noget. Det sker for rigtig mange mennesker, at de får den frygt. Det er en logisk tanke: ”Hvis en person jeg elsker bare kan forsvinde, så kan alle bare forsvinde…”. Det tager lang tid, før den frygt forsvinder. Og du fortæller, at din far også er alvorligt syg. Så jeg kan godt forstå, at du er rigtig bekymret. Ved din far mon, hvor bange du er for, at han også skal dø?

Jeg tænker på, om I får talt sammen – om dengang din mor døde, og om hvordan du har det nu?
Det er vigtigt, at I to taler sammen. Man kan være bange for at gøre hinanden kede af det, hvis man begynder at snakke om det triste, men faktisk hjælper det.

Du skriver, at det ødelagde meget af dit liv. Jeg kan forestille mig, at du måske slet ikke synes, du kan få lov at være barn mere, især fordi din far også er syg. Det lyder som om, du tog ansvar for din mor, dengang I ikke kunne vække hende, og hun skulle have hjælp. Og du tager også ansvar for din far nu, ved at du bekymrer dig meget om ham. Du er mere moden end de fleste 11-årige, og tænker måske, at du skal være voksen nu?

Selvom du er moden, tror jeg alligevel, at du har brug for hjælp og trøst. Du har brug for støtte til at kunne klare dine bekymringer, tror jeg. Jeg ved ikke, hvad du fejler, siden du skal have lavet et EKG. Men jeg ved, at man kan få meget ondt omkring hjertet af sorg, stress og bekymringer. Det kan føles, som om hjertet er ved at gå i stykker, uden at hjertet egentlig fejler noget.

Jeg synes, du skal ringe til os på 116 111 og tale med os.
Du fortæller, at psykologen ikke hjalp dig, men måske kan vi hjælpe dig med, at du får en anden psykolog eller en anden slags hjælp. Senere, når du selv er klar til det. Eller også kan du bare snakke med os. Det tror jeg, vil være virkelig rart for dig.

Vi kan nok også hjælpe din far, han kan nemlig ringe til vores Forældretelefon på 35 55 55 57, hvor han kan få støtte og hjælp til, hvordan I klarer jer, efter I har mistet din mor.

Jeg håber meget, at vi hører fra dig. Mange kærlige tanker og kram fra BørneTelefonen

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat