Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min bror er voldelig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15, snart 16 år

 At have en storebror, der har de udfordringer, som din storebror har, er rigtig svært. Ikke nok med at det fylder rigtig meget i jeres familie, så fylder det også rigtig meget i dig, fordi du måske føler, at der ikke er plads til dig og dine problemer - og det skal der være i en familie. Faktisk er du langt fra den eneste, der oplever, at det kan være meget vanskeligt at have en søster eller bror, der har det svært. Derfor synes jeg, at det er så sejt, at du godt selv kan mærke, at du ikke kan fortsætte på den måde, som du gør nu.

Du har fortalt din mor, at du gerne vil til psykolog, og at din mor også synes, det er en god ide. Det er jeg glad for at læse. Jeg tror nemlig, at det vil være rigtig rart for dig, hvis du kan få lov til at tale med en professionel, der kan hjælpe dig med alle de tanker og følelser, som du går alene med. Måske kan du prøve at fortælle din mor, at det gør dig ked af det, når hun kalder dig ”psykisk sund” – også selvom du godt ved, at din mor siger det som et kompliment. Du kan måske fortælle hende, at det er svært at få det at vide, når du ikke selv føler, at du har det så godt.

Hvis det er lidt vanskeligt at snakke med din mor om, kan du jo evt. tale med psykologen om, hvordan du får det sagt til din mor - for selvom din mor har travlt med din bror og far, så er hun din mor – og du har også brug for hendes hjælp og forståelse. Mon du har mod på at snakke med din mor - kunne du få hende med ud og gå en tur - bare du og hende i fred og ro? Eller måske starte med at fortælle psykologen om det?

Jeg kan også mærke, at du meget gerne vil vide, hvad du "fejler", og det kan jeg sagtens forstå, men det er ikke noget, man selv kan finde ud af. Det kræver fagfolk. Derfor handler det først og fremmest om, at du får noget hjælp nu - det er det, der er det vigtigste! Husk det.  

Derudover kan jeg forstå, at du har det svært i skolen. Mon du har fortalt andre om det? Ved dine lærere fx, at du ikke trives i klassen - ved de hvordan du har det derhjemme? Hvis de ikke ved det, skal de have det at vide, for det er deres ansvar at sørge for, at du har det godt i skolen. Du kan også overveje, om du har lyst til at vise din lærer dit brev til brevkassen? Jeg er nemlig slet ikke i tvivl om, at du har brug for hjælp – og det kan være måske ligefrem føles som en befrielse, hvis der er andre omkring dig, der kender til dine tanker - det hjælper nemlig ikke at gå alene med dem. Jeg ved ikke, om du har mod på at prøve, men det er måske en ide, du kan overveje? 

Jeg kan godt forstå, at du føler at du er ved at eksplodere for der sker alt for mange ting omkring din bror som er meget voldsomme at leve under - et alt for højt pres og stressniveau at være i for jer alle. Jeg er glad for at høre, at dine forældre tvinger ham til at se en psykiater, for der er tydeligvis også brug for professionel hjælp og I har brug for, at han får hjælp - Måske vil det også hjælpe din bror endnu mere at få sin egen bolig, hvor der er nogle voksne omkring ham, som kan støtte og hjælpe ham. Måske har du nogen i familien, du kan tage på besøg hos i nogle dage, så du får mulighed for at få ro og tid til at snakke med nogen andre.  

Hvis du har lyst, kan du læse mere om psykisk sygdomme på www.tabu.dk. Du er også altid meget velkommen på BørneTelefonen på 116111. 

De bedste hilsner og tanker fra

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat