Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min bedste veninde har forsøgt selvmord

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Når jeg læser dit brev, får jeg en god fornemmelse af dit dilemma. Du har fået alt at vide, om din venindes alvorlige problemer, og du føler, at du bør hjælpe hende og gøre noget, så du forhindrer hende i at forsøge selvmord igen. Samtidig vil din veninde ikke tale om problemerne, og hun svigtede en aftale med dig til nytår, som gjorde dig i tvivl om, hvor meget hun har lyst til at være sammen med dig. Det er en rigtig svær situation for dig og hende..

Du bebrejder dig selv, at du ikke kan mærke noget i forhold til din venindes voldsomme problemer. Sommetider er det faktisk sådan, at problemer kan være så store og forfærdelige, at man ikke kan rumme dem. Og så beskytter man sig selv ved ikke at reagere følelsesmæssigt eller mærke at man reagerer. Måske er det det, der sker for dig. Det kan også skyldes, at din venindes selvmordsforsøg  og selvskade slet ikke matcher din opfattelse af hende, som den fantastiske pige, du kender. Derfor har dine følelser måske svært ved at tro på, at det sker for netop hende.

Din følelsesmæssige reaktion er altså ikke udtryk for, at der er noget galt med dit følelsesliv. Det er nok nærmere udtryk for,at du har brug for lidt følelsesmæssig afstand til alt det forfærdelige, der sker for din veninde. 

Og den afstand kan du faktisk bruge til at hjælpe og støtte hende. Hvis du var lige så trist og ked af det, som hun er, kunne det være svært for dig at være en god veninde. Jeg vil nemlig gætte på, at din veninde har brug for, at du er lidt mere nøgtern. At du lytter til hende, når hun vil snakke, men ellers er sammen med hende, som I plejede at være, før hun fik det dårligt. Hvis du kan det, tror jeg, du kan være en god støtte for hende.

Men du skal også vide, at det ikke er dig, der kan forhindre din veninde i at gøre skade på sig selv eller forsøge at tage sit eget liv. Det er så store og komplicerede ting, der skal håndteres af professionelle. Derfor er det rigtig godt, at hun får psykologhjælp og hjælp fra sin læge.

Så fortsæt med at være den gode veninde, du altid har været, så hun ved, at du holder af hende, og at du har lyst til at være sammen med hende. Og respekter, hvis hun ikke har lyst til at snakke problemer. Måske kan samværet med dig blive det frirum, hvor der er plads til et almindeligt teenageliv.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat