Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Menstruation

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej med dig,

Jeg kan godt forstå, at du har mange spørgsmål om kroppen. Det er helt naturligt. Og det er rigtig godt, du herind, så du kan få svar.

For både piger og drenge sker der meget med kroppen, når man kommer i din alder. Tit mærker pigerne forandringerne lidt før end drengene. Piger oplever for eksempel, at brysterne begynder at vokse. Eller at de får menstruation. Det kan være mærkeligt og lidt skræmmende, men det er helt almindeligt, og alle piger oplever det. Det er bare forskelligt fra pige til pige, hvornår deres krop begynder at ændre sig.

Det hvide, du fortæller om, i dine underbukser, kaldes udflåd. Udflåd kan være tegn på, at kroppen er ved at være klar til at få menstruation. Men der kan også sagtens gå noget tid. 

Første gang man får menstruation, ligner det mere brunligt udflåd end blod. Nogle piger kan godt blive lidt forskrækkede første gang. Andre er glade og stolte over at have fået deres menstruation. 

Uanset hvordan man føler, kan det være rigtig rart at tale med nogen om det. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at tale med din far. Måske synes han også, at det kan være lidt svært at spørge dig om de ting, der foregår i din krop. Er der derfor en ældre pige eller kvinde, som du stoler på – og som du kunne have lyst til at tale med om din krop og de forandringer, der sker? 

Det kunne for eksempel være din lærer, skolens sundhedsplejerske, en ældre kusine eller en venindes mor? Hvis du kender en, der kunne være god at tale med, kan det også være, at hun kan hjælpe dig med at tale med din far. For selvom det godt kan føles lidt pinligt, kan det måske være rart for dig, at han får det at vide, når du engang får din menstruation? Så han ved, at han fx skal hjælpe dig med at købe bind. Hvis du synes, det er rigtig svært at sige det til ham,  kan du måske skrive det til ham i et brev?Lige som du har gjort til os. Det gør du nemlig rigtig fint. 

På hjemmesiden http://www.sexlinien.dk/emneside-piger/kvinders-kroppe/menstruation.aspx kan du læse meget mere om menstruation og hvordan det føles.

De bedste hilsner

Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat