Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mange tanker der fylder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Hvor er du dog god til at beskrive, hvilke tanker du går rundt med for tiden. Når jeg læser dit brev, kan jeg se, at du prøver at finde ud af, hvad kærlighed er for en størrelse og at det til tider kan være svært at finde hoved og hale i. Derudover gør du dig tanker omkring venskaber og familieliv – og de bekymringer der følger med. Du har gjort dig mange overvejelser om, hvordan du er sammen med andre mennesker. Det ser ud til, at du har arbejdet med at blive mere social og få større tillid til andre mennesker. Det er ikke altid nemt, så det er virkelig flot, at du har brugt så meget tid og energi på det. Og ikke mindst – dejligt at du faktisk føler, at det har virket her på efterskolen især.

Du skriver først og fremmest, at du har skrevet med en fyr som du ikke har mødt og at jeres forhold har ændret sig til at være lidt mere kæresteagtigt i den måde i skriver på. Du skriver, at du føler et stort pres over, at han har mere erfaring end du har og at han skriver, at han er sikker på, at du er fantastisk. Det kan jeg godt forstå, at man kan føle sig lidt presset over. Tror du, at det kunne hjælpe, hvis i mødte hinanden? Sommetider er det nemmere at få et mere realistisk billede af den anden person i virkeligheden. Måske ville du også bedre kunne fornemme om I rent faktisk skal være et par. Hvad tænker du om det?

Du skriver ikke om I fx. har set hinanden over webcam eller noget andet, og derfor er jeg også nødt til at se på situationen ud fra et forsigtighedsprincip. Det skal forstås på den måde, at man jo aldrig kan være 100% sikker på, om en man har talt med digitalt over noget tid rent faktisk er den person, som vedkommende giver udtryk for. Derfor vil jeg også gøre det meget klart for dig, at hvis du beslutter dig for at mødes med ham, så gør det på en sikker måde. Dvs. et offentligt sted og allerbedst i selskab fra en veninde.

Det kan være svært at finde ud af om man er forelsket eller det bare er en slags spænding der er forbundet med en person, som gør at man får sommerfugle i maven. Du skriver, at det er som om, du tænker, at det skal være en kamp at finde den eneste ene. Måske kan det hjælpe, hvis du ikke tænker det som ‘den eneste ene’. Jeg skriver sådan, fordi jeg tænker, at det måske godt kan give et pres på en, hvis man tænker, at der primært findes én, der er den rigtige. Hvis nu man i stedet mærker efter om man er glad for en person og prøver at finde ud af, om man vil være et godt par lige nu, så er det måske nemmere end at forestille sig resten af ens liv sammen. Tror du, at den tankegang kan give mening for dig?

Man kan sagtens være forelsket i flere på en gang og som du selv skriver, så bestemmer man jo ikke selv hvem man bliver forelsket i. Du behøver ikke gå rundt med dårlig samvittighed over, at du har et godt øje til ungmedarbejderen på din efterskole. Men som du selv skriver, er han ansat på skolen, så han må, set ud fra lovgivningen, ikke gengælde dine følelser, så længe du går på skolen.

Den dårlige samvittighed fortæller mig først og fremmest, at du er enormt betænksom og bekymrer dig om andres følelser. Og det er jo en virkelig god egenskab at have. Men som jeg ser det, så handler det for dig om lige nu, at finde ud af hvad der vil være rigtigt for dig. Og måske forsøge at lægge andres behov og ønsker til side. Derfor tænker jeg faktisk også, at den dårlige samvittighed nok først forsvinder, når du har fået taget endelig stilling til, om dig og den fyr du skriver med, rent faktisk skal være kærester eller ej. Ved at aftale at I ikke er sammen med andre kan man sige, at I måske er nået til en slags “point of no return”. Ikke at I ikke kan gøre tilbage til bare at være venner, for det kan I måske godt. Man I nok nået til et punkt, hvor I er nødt til at tage snakken og tage stilling derud fra. Hvad mon du tænker om det? Føles det rigtigt?

Du skriver, at du har fået en del venner på efterskolen og at det både giver dig selvtillid, men også skræmmer dig og giver dig lyst til at tage afstand til dem. Jeg ved, at rigtig mange har svært ved at have fuldstændig tillid til andre mennesker og det kan godt være skræmmende at turde stole på relationerne. Hvis man først har tillid til andre, så kan det give en helt masse gode ting og en stor fortrolighed, som kan være rar, hvis man har brug for nogen at snakke med. Samtidig kræver det, at man tør ”tage springet”, som du skriver. For kærlighedens og venskabets pris er desværre sårbarhed. Du har været rigtig god til at sætte ord på dine tanker og jeg tror, at du kan bruge det til at snakke med dine venner og turde blive tættere med dem.

Du skriver, at dine forældres skilsmisse, din fars fodlænke og din mors sygdom har givet dig en masse tanker og en ”bagage”. Det kan jeg godt forstå og derfor er det rigtig godt, at du ad flere omgange har gået til psykolog og snakket med nogen om det. Selvom det er noget tid siden og man har snakket med en psykolog om det, så kan det godt fylde noget stadigvæk. Måske nogle gange mere end andre. Især fordi den del af dine erfaringer fra tidligere i livet helt naturligt lægger sig som mønstre inde i dig. Det sker for os allesammen. At du så har taget dig selv alvorligt og arbejdet med netop de tanker og bekymringer, vidner jo om et kæmpe mod og en viljestyrke, som du kan bruge på en god måde også fremadrettet.

Jeg tænker på om du mon snakker med nogen om de tanker i dag? Måske kunne du snakke med din mor om det? Eller måske en voksen fra efterskolen? Jeg spørger, fordi det kan hjælpe at have en man kan snakke med de tanker om og lette hjertet til. Og fordi din mor vil have allerbedst mulighed for at støtte dig videre frem, hvis hun ved, at der stadig er en del bekymringer der fylder for dig. Det kan også være, at det vil være godt at genoptage forløbet med den psykolog, du har tillid til. Bare for en periode. Der sker jo mange ting og forandringer i dit liv lige nu ift. skole, venskaber og kærlighed. Og det vil altid være godt at genoptage arbejdet med dig selv i sådanne perioder.

Du har været så god til at sætte ord på dine tanker her. Så den evne tror jeg, du skal bruge til at opbygge en endnu større tillid til dine venner på efterskolen. Se om du kan bruge din viljestyrke til at åbne op for en, du føler dig nogenlunde tryg ved. Det kan føles som at tage en chance eller et “spring”, men ved at gøre det, vil du lære endnu mere om dig selv og hvad du har brug for, tror jeg.

Du skriver, at du har overvejet at ringe ind til os, da det måske vil være nemmere at komme hele vejen rundt om det hele. Du er altid velkommen til at ringe til os på 116111. Jeg håber, at du kan bruge mit svar og at du får en god tid på efterskolen.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat