Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Karakterer og fremtid

Hej

Jeg er en pige på 17 år der går i 2.g på gymnasiet.

Jeg skal til at afslutte 3 fag jeg har på b niveau: fransk, engelsk og fysik.

Normalt går det mig fint i skolen og mine karakterer er for det meste 10-taller og et par 7-taller, men i vores allersidste årsprøve i fysik fik jeg 02 og nu er jeg virkelig bange for hvilken betydning det vil have for min fremtid.

Ved sidste karaktergivning fik jeg 4 i skriftlig fysik, men min lærer mente at jeg godt kunne hæve det til et 7-tal. Jeg læste meget op og troede at det var gået ok til fysikprøven, men svaret viste altså 02. Ellers har jeg afleveret en anden opgave i fysik hvor jeg fik 7.

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre, for vi skal ikke aflevere andre opgaver i fysik og karakteren er formentlig allerede givet. Jeg føler mig rigtig dum!

Nu har jeg snakket med min lærer som sagde at jeg får 7 mundtlig og 4 skriftlig.

Jeg gik helt i panik da jeg så mit resultat og jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til mine forældre. De forventer rigtig meget af mig, især fordi min far er meget opsat på at jeg skal have et ”godt liv” når jeg bliver færdig med gymnasiet.

Mine forældre er meget ”strikse” med karakterer fordi de ved at de ikke kan hjælpe mig økonomisk, når jeg skal ud og have et lejlighed, job osv. Min far blev sidst rigtig sur over mit 4 tal i fysik og jeg er bange for hvilken karakter jeg afslutter fysik med.

Jeg er helt i panik lige nu og er rigtig bange for hvad dette vil betyde for min fremtid.

Jeg ved at de fleste velbetalte jobs kræver et højt gennemsnit. Hvis jeg får 4 i min sidste fysikkarakter, vil det så betyde at jeg ikke kan få mit endelige gennemsnit til at være godt nok til f.eks. at studere jura i sidste ende?

Jeg har svært ved selv at bedømme lige nu, om jeg kan (hvis jeg arbejder hårdt i 3.g) få det snit der kræves til at klare mig godt i fremtiden.

Plus jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til min far?

Det er et svært problem at løse, da jeg ikke rigtig kan ændre ved min karakter.

Jeg håber dog at jeg trækker det som eksamensfag, så jeg kan trække karakteren op.

Håber i kan hjælpe mig!

Pige, 17 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år

Det er ikke rart at være bange og panikagtig, som du beskriver i dit brev. Og det er heller ikke rart at føle sig dum.

Derfor vil jeg foreslå, at du hurtigst muligt får checket med studievejlederen på dit gymnasium, hvor meget din fysikkarakter vil have indflydelse på dit endelige gennemsnit. Her vil du kunne få et kvalificeret svar, og du vil også kunne få svar på, hvad du kan gøre i løbet af 3.g. Du har jo heldigvis et helt skoleår endnu, inden du skal søge ind på jurastudiet. 

Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at du er en pige, der gør dig umage for, at det skal gå så godt som muligt i gymnasiet. I forhold til fysik, har du virkelig forsøgt at læse op, men desværre ikke med den karakter som du håbede på. Jeg kan godt forstå, at det skuffer dig, men du har jo gjort, hvad du kunne, og så kan man faktisk ikke forlange mere.

Hvis du kigger lidt på dine klassekammerater, vil du nok se, at nogle af dem også har et enkelt karakterdyk i et fag. Alle har nemlig deres styrkeområder og deres svage sider, for det er simpelthen sådan, at det er de færreste, der er lige gode til det hele i alle fag altid.

Det er ikke rart at skulle skuffe sine forældre, så når du skal fortælle din far om fysikkarakteren, vil jeg foreslå, at du samtidig siger, hvad du har gjort for at forbedre den. Måske bliver han skuffet, ligesom du selv gjorde, og det kan også være, at hans skuffelse bliver til surhed. Sådan er der nemlig nogle mennesker, der har det. Men jeg synes, du skal sige til dig selv, at du har gjort, hvad du kunne, og at du har gjort dig umage. Måske har din far idéer til hvad du ellers kan gøre, eller kan han hjælpe dig med lektier og de fag, hvor du har brug for det?

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat