Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg tror jeg snart dør

Kære BB
I de seneste par dage har jeg haft ufattelig realistiske mareridt. Jeg lægger søvnløs om natten for jeg er hunderæd for om jeg får et nyt mareridt. Det er virkelig hver gang jeg lukker øjet, så drømmer jeg alle gange at jeg dør på de mest bizarre måder: Totur, kidnapning, overgreb alle mulige slags drømme. Og de bliver kun værre og værre.

Min far tog mig i at gå (i søvne) ud i køkkenet og tage en kniv og var ved at begå selvmord. Da jeg vågnede vidste jeg ikke hvad der var sket, og min far blev oppe flere nætter i træk for at sikre sig jeg ikke gjorde det igen. Her for et par dage siden havde jeg den her drøm om en mand. Han kom gående bagfra og han greb fat om min hals og stak sine fingre ind i mine øjenhuler, der efterlod han mig liggende på den kolde jord.

Så vågner jeg op og opdager at jeg ligger ude i vores indkørsel. Om morgenen går jeg så til skole og alt går fint. Jeg har kun været lidt fraværrende i timerne, men da jeg gik hjem så jeg den samme mand som i min drøm. Jeg bliver så bange at jeg smider min taske og alt hvad jeg har i hænderne og løber. Lidt efter satte han også i løb og jeg begyndte at blive virkelig forpustet og kunne ikke løbe mere. Han nåede hen på min side og jeg blev virkelig bange at jeg begyndte at skrige efter hjælp.

Men manden ville bare give mig min tasker og sådan. Jeg gik hjem, jeg turde ikke snakke til manden, selvom han ønskede at vide hvad der foregik. Men hver gang jeg ville sige noget, begyndte adrenalinen at pumpe så meget at min stemme pulsede så jeg ikke kunne sige et ord. Vil i ikke kunne komme med et foreslag hvordan jeg kan blive fri for dette sker? Ikke kom med latterlige forslag som drømmefangere for sådan en har jeg og jeg har prøvet at tænke på ting jeg godt kan lide indtil jeg faldt i søvn.

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 årTak for dit brev med titlen "Jeg tror snart jeg dør". Du skriver, at du de sidste par dage har været plaget af mareridt - og det har gjort dig bange. Samtidig har du oplevet at gå i søvne, hvor du er vågnet op både i jeres køkken og i jeres indkørsel.
Jeg kan godt forstå, hvis det har skræmt dig, det lyder også meget ubehageligt. Men heldigvis har din far været opmærksom på, hvad der er sket, og har gjort en god indsats ved at holde sig vågen om natten for at sørge for, at der ikke sker dig noget!

Mareridt er nogle ubehagelige drømme, som vi tit ikke kan få hoved og hale på. Men ligesom søvngængeri er det noget, der ikke er ualmindeligt hos børn, og som med tiden som regel vil forsvinde af sig selv. 
Men det er ubehageligt at opleve, og jeg vil gerne komme med et par forslag, som forhåbentlig kan give dig nogle ideer til, hvad du kan gøre.
Først og fremmest tror jeg, det er vigtigt at sørge for, at du ikke ser/oplever noget uhyggeligt før sengetid. Nogle har meget glæde af at falde i søvn til afslappende musik eller til en slags meditationsøvelse, hvor en rolig stemme får en til at slappe af. Måske kunne det også være godt at drikke en kop beroligende urtete, inden du skal sove. I helsekostbutikker, kan man få sådan nogle "god-nat blandinger", som virker afslappende på nogle mennesker. Jeg ved ikke om du har lidt lys tændt, når du sover - ellers kan det nogle gange være rart, så man ikke vågner op i mørket, når man er bange.
Og så er det jo godt at vide, at din far er der og passer på dig! - Det må være trygt og godt at tænke på... Måske er disse uhyggelige mareridt allerede holdt op igen, når du læser svaret her. Hvis ikke de er og det heller ikke hjælper med nogle af de forslag jeg er kommet med, kan det være, du og din far skal overveje om I lige skal et smut forbi lægen og snakke med hende/ ham. Jeg har ikke forstand på det, men ved at der forskes i søvn - måske ved lægen noget mere..?
Mange hilsner BørneBrevkassen
Ps. Jeg tror iøvrigt, at den mand, du mødte efter skoletid, var en, der mindede dig om din drøm - som du jo selv skriver, var han jo meget hjælpsom og ville give dig dine ting. Altså ganske ufarlig.

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat