Brev

Jeg skal fremstå perfekt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Hvor er det godt, du skriver ind. Du er virkelig god til at sætte ord på dine tanker og følelser omkring angst. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil undgå at have bekymringer om, hvad andre tænker om dig.

Det er meget modigt af dig, at du, efter lang tid, har turdet tage skridtet og skrevet herind. Du synes, det med at være perfekt lyder latterligt, men det synes jeg bestemt ikke, det gør. Vi taler og skriver med rigtig mange på din alder, der har det på helt samme måde. Det er bare ofte ikke noget man taler højt om, og når man går alene med tankerne og bekymringerne, får de lov til at styre.

Du har søgt hjælp hos dine forældre, og det er rigtig godt, at du har åbnet op omkring dine tanker, så de kan hjælpe dig. Du er også allerede nået rigtig langt i forhold til social angst – virkelig sejt og godt gået. Jeg tænker på, om du kan bruge nogle af dine erfaringer her i forhold til at blive mere rolig, når du skal fremlægge? Måske havde du lagt en plan, sat dig nogle små delmål og tog små skridt? Sådan at du gik fra at tale med dem, du følte dig tryg ved til langsomt at udvide kredsen af mennesker, du kunne tale med?

Jeg tænker, at for at du kan blive mere tryg ved fremlæggelser, så skal du have lagt en plan, og det er vigtigt, at de voksne omkring dig hjælper. Du har allerede talt med dine forældre, og de kunne hjælpe dig med at få talt med din lærer om, hvordan du har det. Sammen vil I kunne lægge en plan, sådan at du med små skridt bliver mere tryg i situationen. Det kan være, at første skridt er, at du på en uge skal række hånden op 3 gange.

Derefter kan I langsomt udvide det. Når det kommer til fremlæggelser, kan det også være en ide, at du laver opgaverne sammen med en klassekammerat, så I kan støtte hinanden. Det vil måske også være en idé, at I får mulighed for at fremlægge for hinanden i mindre grupper på 3-5 stykker. Det kan føles mere trygt. Eller at du øver dig sammen med nogen fra klassen – måske efter skole, så I er det lokale, hvor I plejer at fremlægge. Jeg er sikker på, at andre i klassen også synes, at det ville være godt. Der er nemlig rigtig mange som også føler sig usikre og utrygge ved at stå foran andre og fortælle om et emne.

Det kan også være, at der er et forløb eller anden hjælp, som du kan få gennem lægen eller kommunen. Mange kommuner har forløb til børn og unge, som kæmper med de samme ting, som har gjort og gør nu. Nogle steder hedder det Cool Kids forløb og andre gange noget andet. Måske kan du og dine forældre tjekke om det er muligt i jeres kommune.

Jeg håber, du kan bruge mine råd, og jeg håber også, at du langsomt kan få åbnet op omkring dine tanker over for dine klassekammerater. Her kan du også starte i det små med at fortælle det til den ven eller veninde, du er mest tryg ved. Så er jeg tror jrg, at du med tiden vil blive mere rolig og lære at acceptere, at du ikke behøver at kontrollere, hvad andre tænker omkring dig.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for at vende dine tanker igen. Det kan du gøre på BørneTelefonen på 116 111 eller på sms eller chat.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat