Brev

Jeg er så flov og bange

Hej BørneTelefonen.
Jeg har været meget dum. Jeg har stjålet noget makeup i Matas, og skammer mig meget. Det er cirka en time siden. Nu er jeg bare virkelig bange for om de lige pludselig banker på min dør, og er sure. Kan Matas godt finde ens adresse?
– kh mig

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år!

Det er ikke så godt, at du er kommet til at stjæle makeup i Matas. Jeg gætter på, at du føler dig flov og bange nu, fordi du godt ved, at det du har gjort, er forkert.

Dem fra Matas, kan ikke finde din adresse. Men i nogle butikker har de overvågningskameraer, hvor de kan se, om nogen stjæler. Der kan også være butiksdetektiver, som kan opdage, hvis man stjæler noget. Hvis man bliver taget i at sjæle, vil dem i butikken eller butiksdetektiven ringe til ens forældre, og sige det. Man skal selvfølgelig aflevere tingene tilbage. Hvis det er meget, man har stjålet, kan de måske sige, at man ikke længere må komme i butikken. Uanset hvad, er det rigtig ubehageligt at blive taget i at stjæle. Man har også rigtig dårlig samvittighed, hvis man er kommet til at gøre det, sådan som du har nu.

Jeg synes, du skal gå ned i Matas med det makeup, du er kommet til at stjæle, og sige, at du er meget ked af, at du er kommet til at tage det uden at betale for det. Måske kan du bede din mor eller far om at gå med, hvis du synes det er meget ubehageligt at gøre selv. Når du har gjort det, er jeg sikker på, at du vil have det meget bedre bagefter.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige eller hvis frygten styrer, den måde man er på, og hvordan man har det, så er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogen oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Video: gode råd om angst

Hvad er angst egenligt? Og hvordan påvirker følelsen os?

Se video’en på vores YouTube-kanal og vælg det råd, der passer til dig.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat