Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er så bange for tandlægen…..

Hey, jeg er en pige på 16 år

Jeg lider af ekstrem tandlægeskræk. Det går mig meget på.

Jeg har en tandlæge tid om ikke så længe og er simpelthen ved at dø af skræk.

Jeg kan sagtens gå en måned inden og være nervøs. Jeg har kvalme, hovedpine og ekstreme mavesmerter.

Jeg har en sygdom og det medicin jeg tager gør at mine tænder bliver meget tørre og tandlægerne siger derfor at jeg har nemmere ved at få huller i tænderne. Jeg skal derfor oftere til tandlægen end andre hvilket er utroligt nederen.

Jeg har to tandlæger jeg faktisk utrolig godt kan lide men jeg bliver stadig nervøs. Når jeg ligger i tandlægestolen og tandlægen begynder at tage handsker og maske på og jeg ved at jeg snart bliver nødt til at åbne min mund bliver jeg utrolig usikker og bange. Jeg rødmer og ryster helt vildt.

Jeg synes det er vildt grænseoverskridende at en fremmed skal glo ned i min mund og putte deres fingre i munden på mig. Det har jeg det super svært ved.

Jeg tror det er følelsen af at blive nedstirret jeg ikke bryder mig om. Det er nok de færreste der forstår det.

Jeg synes ofte at der er denne her akavede stilhed når man ligger der med munden åben og en tandlæge der er fuldt koncentreret på ens mund.

Der er ingen der ved at jeg har tandlægeskræk. Jeg har ikke sagt noget til nogen fordi det simpelthen er for pinligt at indrømme.

Jeg har virkelig ikke lyst til at tage derhen.

Hvad skal jeg gøre??????

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16

Der er desværre rigtig mange, der i større eller mindre grad lider af tandlægeskræk. Og selvom man som dig har fundet nogle rigtig søde tandlæger, er skrækken der stadig. Når du beskriver dine symptomer, kan jeg godt se, at du nok er hårdere ramt end de fleste. Og derfor synes jeg, det er rigtig godt, at du skrev herind. Jeg vil gerne forsøge at hjælpe dig med nogle idéer, jeg tror, kan hjælpe dig.

Du skriver, at du ikke har fortalt om det til nogen, da du synes, det er for pinligt at indrømme. Jeg synes, slet ikke, der behøver være pinligt. Der er mange, der har tandlægeskræk. Der er mange, der er utrygge ved at gå til tandlægen. Følelsen af det grænseoverskridende, at føle sig nedstirret og den akavede stilhed, tror jeg, rigtig mange kan genkende.

Jeg har hørt fra andre, der er kommet af med deres tandlægeskræk, eller hvor den er blevet meget mindre. De har fortalt mig, at det vigtigste, de har gjort har været at være åbne overfor deres tandlæge. De har fortalt deres tandlæge, at de er utrygge. De har så fundet ud af, at deres tandlæge har været rigtig god til at berolige. For alle tandlæger er vant til, at folk føler sig utilpas, når de er hos tandlægen.

Når du fortæller åbent, hvad du utryg overfor, bliver du helt af sig selv lidt mere tryg. For så kan du være sig selv, og behøver ikke prøve at skjule, hvordan du har det. Ofte lykkes det alligevel ikke at skjule det, og de fleste tandlæger kan godt mærke på en, hvis man er utryg. Derfor er mit bedste råd, at du næste gang er åben overfor dine tandlæger med, hvordan du har det. Ville det være noget, du ville overveje?

Fordelen ved at fortælle det til dine tandlæger, er også, at I kan lave aftaler om, hvordan det skal foregå. Hvis du fx har det svært med at få fingrene ind i munden, kunne I aftale, at tandlægerne fortæller det til dig, inden de putter fingerene i din mund? Og måske kunne de fortælle dig, når de snart er færdige, så du ved, der ikke er lang tid igen? Og måske kunne de tandlæger bryde den akavede stilhed ved at lave sjov eller fortælle om et eller andet?

Jeg er sikker på, at dine tandlæger vil gøre alt hvad de kan, for at du føler dig mere tryg, når du er hos dem. Heldigvis har du to rigtig søde tandlæger, og dem synes jeg, du skal holde fast i. Jeg ønsker dig alt det bedste fremover. Hvis du får brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til 116 111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat