Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er ikke personlig med mine forældre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige

Først og fremmest: Du er normal. Og det er ikke spor underligt, at det kan være svært for dig at tale personligt med dine forældre, hvis I aldrig rigtig har gjort det i din familie. 

Selvom mange mennesker sikkert kan genkende din situation, så kan jeg godt forstå, at du tænker, at det ikke er normalt. Og jeg vil give dig ret - det er ikke en hensigtsmæssig måde at være sammen på. Derfor kan jeg godt forstå, at du ønsker dig, at I kunne være mere tætte i din familie. Særligt fordi du lige nu, har brug for dine forældres hjælp i forhold til den angst, du føler. 

Du rammer selv problemet millimeter-præcist, når du skriver: Jeg føler altid, at jeg bliver nødt til at trække mig, når vi sjældent bliver personlige, fordi jeg ikke føler at jeg har lært at tackle sådan nogle ting ordentligt.

Det kræver nemlig øvelse at tale personligt sammen. Vi træner det som små med vores forældre og andre vigtige voksne – og når vi bliver ældre, så træner vi det mere og mere med jævnaldrende venner.

Når din mor har kendskab til, at du har haft ”anfald” (jeg gætter på, at du mener anfald af angstfulde tanker?), så forstår jeg godt, at du virkelig higer efter, at hun følger op på sms´erne og spørger til, hvordan du har det.

Men der er noget, der tyder på, at hun simpelthen ikke selv har fået lært at tale personligt. Jeg tror helt bestemt, at hun elsker dig og gerne vil trøste og støtte dig, men hun kan simpelthen ikke komme i gang med det. Kan der være noget om det, tror du? At hun måske ikke ved, hvordan man gør?

Jeg synes, dit brev viser, at du ved med dig selv, at de tanker du har, nok ikke forsvinder af sig selv. Det er klogt af dig at tage angsttanker alvorligt, og psykologer er gode til at hjælpe folk med at tackle dem.

Tror du, at du kan tage en dyb indånding, og være rigtig modig, og sige til din mor, at du gerne vil til psykolog? Mit gæt er, at hun vil tage dig alvorligt, og hjælpe dig med at komme til lægen og få en henvisning til psykolog. Alternativt kan du selv opsøge din sundhedsplejerske, din lærer eller din læge, og få en snak med én af dem, før du taler med din mor eller far.

Hvis du derimod kan overtale dig selv til at sige dette til din mor, så vil det måske have den positive effekt, at du og din mor selv kommer i gang med at tale sammen. Ligesom jeg også tror, at samtaler hos en psykolog vil kunne hjælpe dig med, hvordan du kan åben dig mere op for dine forældre. Med den positive effekt, at de også begynder at gøre det.

Måske skal du være dine forældres læremester, forstået på den måde, at du kan sige til dem, at du savner at kunne snakke om lidt mere personlige ting. Der er kun én måde at få det akavede til at forsvinde: At man træner det lidt efter lidt, sammen.

Jeg håber, du finder modet. Du er meget velkommen til at ringe til os, hvis du har brug for støtte. 

Kærligst, BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat