Brev

jeg er bange for mig selv

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Dit svar kommer her:

Kære pige på 12 år,

Mange tak for dit modige brev. Hvor er det godt du rækker, ud når du har det sådan.

Det er noget, du ikke skal gå rundt med selv, og derfor er det rigtig godt du har skrevet til Børn Hjælper Børn. Jeg vil gøre mit bedste for at give dig nogle ideer til, hvad du kan gøre.

Når jeg læser dit brev, så er jeg slet ikke i tvivl om, at du har det rigtig svært lige nu. Så svært, at du nogle gange tænker, at du ikke gider leve mere. Det er nogle rigtig svære tanker og følelser, som du har. Og sådan nogle tanker og følelser har det med at blive større og fylde mere, hvis man går rundt med dem selv. Nu har du delt dem her, og måske er det første skridt til, at de kan fylde mindre.

Jeg tænker, at det er vigtigt, at nogle af de voksne, der er omkring dig, også får at vide, hvad du i øjeblikket kæmper med. Nogen gange kan det hjælpe bare at sige det højt, bare fordi man så ikke føler sig helt så alene med det.

Derfor er mit første råd til dig, at du vælger en person, som du er tryg ved og fortæller, hvordan du har det. Måske din far eller mor, eller måske en af dine lærere. Mon du har mod på det?

Hvis du synes det er svært at tale om, kan jeg godt forstå det. Så kunne du måske skrive det til dine forældre. Du kan bruge vores side Skriv det til nogen. Nogen gange er det nemmere at fortælle, hvordan man virkelig har det, når man skriver det ned. Hvad tænker du mon om den ide?

Et andet råd er, at du fjerner barberblade og hobbyknivene fra dit værelse. Hvis der ligger ting du kan skærer dig selv med på værelset, kan man nemlig hurtigt komme til at tænke på at gøre det. Derfor vil det være godt hvis det kommer væk fra værelset. Måske kan dine forældre hjælpe dig med at holde det væk fra dit værelse.

Der ligger oftest nogle ting bag, når man skær i sig selv og har selvmordstanker. Har du mon snakket med en psykolog? En psykolog vil kunne hjælpe dig med at forstå, hvorfor du er ked af det og nogle gange ikke har lyst til at leve. Hvis du kunne have lyst til at tale med en psykolog, kunne du måske ringe sammen med din mor eller far til jeres læge. Lægen vil kunne give dig en henvisning til en psykolog. Har du mon mod på at prøve det?

I dit brev fortæller du, at du selvskader og har selvmordstanker. Jeg kommer til at tænke på om du mon kender landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade? De kan måske være en god hjælp for dig. De ved rigtigt meget om selvskade og selvmordstanker, og hvad man kan gøre i stedet. Du kan også få mulighed for at tale med andre unge, som står i en lignende situation som dig. Du kan læse mere her: http://www.lmsos.dk. Kunne det være en mulighed?

På BørneTelefonens hjemmeside kan du også finde 5 gode råd til at undgå at selvskade. Et af vores råd er fx at du kan lave en handleplan. Du kan se mere her. En handleplan kan hjælpe dig med at gøre noget andet, når trangen til at selvskade opstår.  Mon du kunne have lyst til at prøve at lave sådan en handleplan?

Du kan få flere ideer til hvad du selv kan gøre her Det Mentale Motionscenter.

Jeg håber virkelig meget at du kan bruge nogle af mine råd og ideer. Først og fremmest vil jeg råde dig til at snakke med nogen om, hvordan du har det. Selvom der er ting man selv kan gøre, så er det stadig meget vigtigt, at du ikke går med så svære tanker alene, og derfor taler med nogen om det.

Husk at du også altid er velkommen til at skrive til os igen eller ringe på 116111 og tale med en rådgiver. Vi står klar til at hjælpe dig.

Kram fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige eller hvis frygten styrer, den måde man er på, og hvordan man har det, så er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogen oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Video: gode råd om angst

Hvad er angst egenligt? Og hvordan påvirker følelsen os?

Se video’en på vores YouTube-kanal og vælg det råd, der passer til dig.

Vejrtrækningsøvelse

slap af og find ro vejrtrækningsøvelse

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat