Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er bange?

Hej brevkassen,

jeg er en pige på 14, som i længere perioder, jeg vil næsten sige et 1 år, noget der omkring, har følt jeg bliver overvåget.

Jeg er bange for at der er kamera på mit værelse nogle gange, eller på badeværelset når jeg går i bad. Jeg er bange for at nogle kan lytte til hvad jeg siger igennem min mobil.

Nogle gange, ikke så meget længere, er jeg bange for der er nogle på mit værelse. Især når jeg skal til at sove, er jeg bange for at der er nogle.

Jeg har prøvet at søge på nettet, om det bare er normalt i min alder, men det eneste jeg kan finder er angst. Jeg har ikke sagt noget til mine forældre endu, da jeg ikke vil lyde mærkelig. Og hvis det nu er normalt i min alder, vil jeg ikke gøre det til et stort problem.

Håber i forstår:/

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Du beskriver en følelse, jeg tror, rigtig mange kan genkende. Så dine følelser og tanker er normale, forstået på den måde, at rigtig mange oplever den på et eller andet tidspunkt. Det er faktisk også ofte omkring 12 års alderen, at man kan føle sig overvåget. Det handler bla. andet om vores hjernes udvikling og vores evne til at se også selv udefra. Ofte opstår de også, efter man har set eller hørt om noget – måske fra en film eller en bog. Kan du huske, om det sådan, det også startede for dig?

For det meste finder man ud af, at der ikke var noget at være bange for – at det var vores tanker og fantasi, som troede at nogen holdt øje med os. Men indtil det sker, er det jo en meget ubehagelig følelse at gå rundt med. Derfor var det måske en idé at finde nogen, du kunne snakke med?

Det bedste sted at starte kan være dine forældre. De kender dig nemlig rigtig godt, og er ofte i nærheden i de situationer, du bliver bange eller utryg. Jeg synes, at du i dit brev er ret god til at sætte ord på og beskrive, hvordan du har det. Så måske kunne du vise dine forældre (eller den ene af dem) dit brev og måske sammen med mit svar? Dit brev fortæller nemlig på en rigtig god måde, hvor meget det her går dig på.

Måske kunne dine forældre aftale med dig, hvordan de bedst støtter dig, når det bliver svært? Eller måske kunne dine forældre hjælpe dig videre til andre, der kan hjælpe dig? Måske kunne du foreslå dine forældre at ringe til vores ForældreTelefon på 35 55 55 57? ForældreTelefonen vil meget gerne give dine forældre nogle idéer til, hvordan de bedst hjælper og støtter dig. Hvis de har brug for det?

Hvis du ikke føler, du kan bruge dine forældre til det her, kan du måske bruge en anden i familien eller en af dine lærere eller en pædagog fra klubben? Det allervigtigste er, at du ikke skal gå rundt med de her tanker alene. Måske kan vores gode råd om at få ro på, hjælpe dig: https://bornetelefonen.dk/tema/bange-utryg-angst

Jeg håber, du har fået nogle idéer, du har lyst til at prøve af. Hvis du har brug for flere idéer eller bare har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat