Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er bange

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Tak for dit brev. Det lyder som om, du har det svært lige nu - og savner al den tryghed, du kender hjemmefra og fra efterskolen. Det kan jeg virkelig godt forstå. Når du lige har haft et fantastisk år på efterskolen, må det også være noget af et skift at skulle til at lære en masse nye mennesker at kende. 

Du skriver, at du bliver bekymret for dine tanker – og for hvad du måske kan finde på at gøre. Du fortæller meget fint og åbent om dine tanker og dine bekymringer, og det viser, at der er en side i dig, der ønsker at få hjælp og få det godt igen. Det er en styrke, som jeg tænker kan hjælpe dig videre. 

Du har en alder lige nu, hvor der sker rigtigt meget med din krop og psyke. Nogle teenagere har meget store og voldsomme følelsesudsving som had/kærlighed og glæde/gråd. Følelser, som kan tændes på sekundet, uden at man altid selv ved hvorfor. 

Nogle bliver også meget selvkritiske i teenageårene og mærker følelser, som ikke er mærket så kraftigt tidligere. Alle de store forandringer betyder måske, at man føler sig forvirret og mere usikker på sig selv. Man tænker måske tanker som: Er det, jeg oplever normalt? Hvem er jeg egentlig?  Det er netop disse bekymringer, om man er normal, der kan være årsag til, at det er flovt at snakke om, hvordan man har det. Men jeg ved altså, at andre unge også kender til de tanker og følelser, som du har skrevet om i dit brev. 

Du skriver, at det er svært at finde nogen på din skole, du føler dig helt tæt med. Lige nu er du ved at danne nye venskaber, og det er nok meget naturligt, at du kommer til at sammenligne disse med dine tætte venskaber fra efterskolen. Hvis du tænker tilbage på dengang, du startede på efterskolen – oplevede du så også en usikkerhed overfor dine venner? Jeg spørger, fordi det måske kan være en hjælp for dig at tænke på, at dine venskaber på skolen lige nu er så nye, at du naturligt nok ikke føler dig helt tryg endnu.

Det er dejligt at læse, hvor meget du holder af din familie, og selv om de er langt væk, tænker jeg, de godt kan være en støtte for dig. Selvom du tænker, at du ikke vil gøre dine forældre kede af det - så ved jeg, at forældre kan holde til rigtig meget. Faktisk er det hårdere som forældre ikke at vide besked og ikke få lov at hjælpe – så tænk over, om det ikke kunne være rart for dig at få snakket med dem om, hvordan du har det. 

Du skriver, at du har tænkt på at gå til psykolog, men at det koster for meget. Der er rigtig mange skoler, der har en psykolog eller anden person, som de unge kan snakke med, uden det koster noget. Hvis du snakker med din studievejlederen på din skole, vil han /hun kunne fortælle hvilke muligheder, der er på din skole. 

På mange kostskoler har eleverne også en kontaktlærer, der støtter den enkelte elev i forhold til trivsel. Jeg vil derfor foreslå dig, at du prøver at se, om ikke der er en sådan lærer eller en anden voksen på din skole, du kan snakke med om de ting, der bekymrer dig lige nu. Det kunne sikkert være en hjælp for dig, at få luftet dine tanker og opleve, at der bliver holdt øje med din trivsel. 

Tilslut vil jeg sige, at du skriver meget varmt om din efterskole og de venskaber, du fik der. Selvom jeg godt kan læse, at du bor langt fra dem alle, kunne det måske være godt at lave en aftale i en weekend med nogen af dem, så du har det at glæde dig til.

Jeg håber, at du kan finde lidt mere af dit flotte mod og få fortalt til en voksen, hvordan du har det NU, så du kan få den hjælp, du fortjener. Hvis det hele alligevel er for meget for dig, kan du også ringe til Børnetelefonen 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke med dig.

Alt lykke til dig fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat