Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er angst og ked af det meget af tiden

Kære brevkasse.

Jeg har det problem at jeg er angst og ked af det meget af tiden, men der er en bestemt grund til at jeg er det. For normalt er jeg en ellers meget glad pige, som ser lyst på tingene. Men det der gør at jeg er bange og ked af det er at min mor ryger. Så det er faktisk på min mors vegne at jeg er bange, men det gør det ikke mindre ubehageligt.

Jeg får en stor knude i maven og får det som om jeg skal kaste op når jeg tænker på at hun ryger, eller hvis jeg ser at hun gør det. Min mor ved godt at jeg har det sådan, så hun prøver at skjule at hun ryger, men det “gør stadigvæk lige ondt” på mig.

Jeg har snakket med hende om det, men hun siger bare at en dag holder hun op med at ryge, men det sagde hun også da jeg var mindre, så jeg ved ikke rigtig om jeg tror på hende. Nu er jeg jo 16 år, og da jeg var mindre tænkte jeg ikke så meget over at hun røg, men jeg tænkte lidt over de, og jeg prøvede også at få hende til at holde op.

Min far har også røget, men han er heldigvis stoppet, og det er en del år siden. Jeg bliver bare så sur og ked af det når hun bare svarer at hun stopper en dag. Jeg fatter ikke hvordan man kan være så dum at man gider at ryge. Jeg ved godt det er meget svært at stoppe fordi man bliver afhængig af det, men jeg fatter det bare stadigvæk ikke.

Det er jo mega usundt at ryge, faktisk meget farligt, og jeg kan bare ikke forstå det. Der er jo ingen mennesker der har lyst til at dø før tid, for mig er rygning ligesom at se på nogen der langsomt begår selvmord.

Jeg ved godt det lyder voldsomt, men det er så meget jeg hader det. Lige nu er jeg på efterskole, så jeg tænker ikke så meget på det, men det dukker alligevel op meget tit, måske hver dag til hver anden dag, jeg mener der har jeg bekymringer om min mor. Hun er min mor, jeg elsker hende jo! Jeg vil hende jo kun det allerbedste. Jeg vil ikke miste hende før tid! 🙁

Jeg har også selv en stor skræk for at blive syg, eller at dø, men det hænger nok sammen med at jeg har mistet mange tidligt i min barndom. Da jeg var 5 døde min farmor, da jeg var 9 døde min fætter som kun blev 22 år. Efter min fætters død fik jeg det så dårligt at jeg næsten ikke kunne spise, jeg blev meget tynd og jeg blev nød til at blive indlagt pga. at jeg var så tynd. Jeg kom til en psykolog og fik det bedre, og i dag spiser jeg helt fint. Så det er jo godt.

Men der er også et andet “problem”. Jeg har fået soveværelset til mit værelse, og det tilhørende badeværelse. Jeg har fået det fordi jeg synes der var for meget larm omkring mit gamle værelse, da det lå lige op til stuen, og jeg kunne høre tv og snak om aften. Problemet er bare at min mor har røget ude på badeværelset. Det er dog ca. 1 år og 2 måneder siden at hun har røget derude. Hun røg ikke helt vildt derude, men hun gjorde det alligevel.

Badeværelset er blevet vasket af sådan almindeligt og væggene er blevet malet, væggene i soveværelset er også malet og gulvet er vasket, og det er mine egne ting der er derinde nu. Men selv om det er så lang tid siden der har været røget derude, så synes jeg bare det er virkelig ubehageligt at være der alligevel. Det er ikke fordi der lugter af røg, for det gør der ikke. Og man kan heller ikke se nogen steder at der har været røget. Jeg er bare bange for at der skal være noget tilbage i luften, på nogle af tingene, osv. som kan skade min krop eller min hud.

Jeg har ikke lyst til at blive syg eller få rynker pga. røgen. Min mor siger at det ingenting betyder fordi det er så lang tid siden og fordi at væggene er malet, gulvet er vasket, osv. men der er stadig nogle ting tilbage som ikke er blevet vasket, f.eks. persienner. (Det er dog i soveværelset), men det ligger jo lige ved siden af badeværelset.

Min mor siger desuden at hun altid luftede ud når hun røg derude, om det var i mens eller bagefter ved jeg ikke, men jeg kan stadig ikke lide det. Jeg har bare hørt at partiklerne sætter sig på ting og så kan skade andre mennesker. Men min mor siger at det ikke betyder noget, og min far siger også at det ikke betyder noget.

Og de siger jo også at de elsker mig og ellers er de jo sådan set rigtig søde ved mig. De laver mad til mig hver dag, de vasker mit tøj, osv. Jeg ville bare ønske at de ikke gjorde alle de ting og i stedet aldrig havde røget.

Som du nok kan høre er det et ret stort problem for mig og jeg aner ikke hvad jeg skal gøre ved det. Det fylder meget i min hverdag. Det ødelægger faktisk lidt min hverdag, og det var en af grundene til at jeg tog på efterskole, så jeg kunne komme lidt væk fra det hele derhjemme.

På efterskolen har jeg det rart, og jeg har også fået nogle søde venner, men jeg skal jo hjem på et tidspunkt. Jeg tænker på at flytte hjemmefra når jeg bliver 18, men det er jo ikke fordi jeg ikke holder af mine forældre, eller som sådan ikke har lyst til at bo hjemme, det fylder bare så meget for mig og det gør mig angst og ked af det meget af tiden og det er mega hårdt!

Jeg håber virkelig at du vil svare på mit brev for jeg aner ikke hvad jeg skal gøre og det gør mig virkelig ked af det. Jeg føler mig magtesløs.

Hilsen den anonyme pige

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år,

Tak for dit brev.

Jeg kan godt læse, at det er svært for dig at tænke på, du skal hjem igen til din familie, hvor din mor ryger.

Det er dejligt, du er glad for din efterskole. Jeg tænker, at det er øv for dig at bruge tiden på efterskolen til at tænke på din mors rygning, og jeg kan godt forstå, at du gerne vil have hjælp til at få de tanker ud af hovedet.

Jeg læser dit brev, som at dine forældre godt ved at, du har det skidt med røg, og at din mor stadig ryger. Du beskriver rigtig varmt, hvordan du oplever, at din mor og far holder af dig. Men det er som om, de ikke helt ved, hvor meget det fylder inde i dig, og det er vigtigt, at de får det af vide for at kunne hjælpe dig. Når tanker fylder så meget som dine, er det helt naturligt at få hjælp til at få dem stoppet på en god måde. Din mor er jo voksen og må selv vælge, om hun ønsker at ryge eller ej, men vigtigt at tage hensyn, så du kan være i det. Måske I kan lave en aftale om, at hun går udenfor når hun ønsker at ryge, eller finde en anden løsning, mon I kunne tale om dette?

Nu, hvor du er på efterskole, kunne du måske starte med at snakke med din kontaktlærer om, hvordan du har det, så de ved, at du har det skidt med tanken om din mor ryger, og alt det der følger med. Det er vigtigt at de voksne, som er omkring dig lige nu, ved hvordan du har det, så I sammen kan finde frem til en plan for, hvordan du kan få det bedre. Måske kunne det også være rart for dig, når dine forældre kom på skolen, at din lærer var med som en støtte til at snakke med dine forældre.

Dit brev til os beskriver flot, hvordan du har det. Det kunne du bruge som en støtte, når du skal snakke med en voksen.

Måske kunne det være en hjælp for dig at give dig selv lov til at holde lidt fri fra dine tanker. Du kunne aftale med dig selv, at når du bliver ramt af tanken om røg og at skulle hjem til det, at du begyndte at øve dig i at tænke på noget andet….. måske gøre noget, gå en tur, læse en bog, se en film, gå ind til nogle af dine venner på skolen eller noget helt andet. Noget, hvor du bryder din tankegang.

Jeg håber, at du holder fast i din styrke til at bede om hjælp og finder en voksen at snakke med, så du kan glæde dig til at komme hjem fra efterskole og nyde den sidste tid på skolen med dine venner.

Mange kærlige hilsner fra BørneTelefonen.

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat