Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan får jeg dem til at lytte?

Hej Børnetelefon
Jeg har lidt af et problem, som jeg gerne vil have hjælp til..
Jeg er en pige på 15 år og jeg mistede min mor som 2-årig. Har ikke nogen papmor eller noget. Derudover har jeg to trillingebrødre. Jeg går i en idrætsklasse, hvor jeg er eneste pige og 14 drenge. Så jeg er omgivet af drenge døgnet rundt.

Det er super fedt for jeg har enormt mange drengevenner, som jeg elsker utrolig højt, men for en tremåneders tid siden ca. holdte en af mine tætteste venner en fest. Det var en sygt fed fest og jeg faldt i snak med en dreng, som jeg ikke rigtig vidste hvem var. Vi snakkede ihvertfald sammen og han fortalte mig en masse personlige ting og jeg gjorde det samme. Vi har så skrevet efterfølgende og jeg er begyndt at blive ret glad for ham. Det var også gengældt..

Så her for en måned siden er jeg så til en ny fest, hvor ham her fyren også er. Vi ender med at have sex (Ikke min første gang) og sådan. Jeg fortryder intet og jeg var med på den, så han gjorde intet galt. Men så lidt tid efter, finder den her fyr og jeg så ud af at vi ikke kan sammen. Det går ikke. Så vi stopper med at snakke sammen, stadig uden at fortryde at vi har været sammen. Jeg var selvfølgelig lidt nede over at det ikke gik, men jeg hadede ham ikke eller noget!

Da mine brødre og tætteste venner, så fandt ud af det blev de vildt sure, ikke på mig men på ham her fyren. De snakkede om at de ville opsøge ham og tæve ham osv. De spurgte mig hvor han boede, men jeg svarede dem ikke. Jeg blev rasende på dem, fordi jeg synes ikke at han fortjente tæsk, for han havde ikke gjort noget forkert. Men det mente de! Han har åbenbart fortjent tæsk, fordi jeg græd over ham en gang. Jeg gik til min far, men han var ret så ligeglad. Nu er jeg vildt bange for at de finder ham her fyren og tæsker ham, så nu ved jeg ikke hvad jeg skal gøre? Hverken mine brødre eller venner vil lytte på mig, når jeg siger at de ikke skal? Nogle gode råd?

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Jeg kan godt forstå, at det bekymrer dig at tænke på, om de gør alvor af deres “løfte”. Vold og hævn løser bestemt ingenting. Tvært imod gør det alting meget værre. Dels vil du komme til at stå som den, der har opildnet til vold, og dels bringer de sig selv i en dårlig situation, hvis de slår på nogen; ej at forglemme fyrens fysiske og psykiske skader efter et overfald.

Jeg fornemmer også, at det er alle de her ting som bekymrer dig, og at det også er derfor, du meget klart har prøvet at fortælle dine brødre og venner, at du skal lade ham være. Det er godt, du så klart melder ud overfor dem.

Vold er også strafbart, som du sikkert allerede ved, så hvis man tæsker nogen, så kan offeret melde én til politiet, og så bliver man straffet med en bøde eller fængsel, og man får en plettet straffeattest, som gør, at man ikke kan få et hvilket som helst slags job. Det synes jeg, at du skal sige til dem, hvis de bliver ved med at tale om det.

Som du siger, har fyren ikke gjort andet end at knuse dit hjerte for en tid, og det kommer både du og han til at opleve mange gange i jeres liv. Det er frygteligt, når det står på, men det går over, og hjertet heles igen. Det skriver du også selv så fint. Det er en del af livet og den risiko, man løber, når man bliver forelsket og prøver at blive kærester.

Når alt det er sagt, så er det et kæmpe kompliment til dig, at du har så mange loyale drenge i dit liv, som holder af dig i en grad, hvor de er parat til at bringe sig selv i fare for at beskytte dig og være der for dig. De er nogle guttermænd, er de. De skal bare lige finde ud af, hvordan de kan passe på dig – uden at gøre ulovligheder.

Lige nu har de en alder, hvor de også har brug for at vise, at de er modige og hjertet på rettested. Det er en del af det at være ung dreng. De udfordrer hinanden, overgår hinanden, laver styrkeprøver og andre konkurrencer med ord og mod for at få den bedste position i pigernes øjne. De har brug for beundring. Derfor puster de sig op. Det sker tit, når man står på broen mellem at være barn og voksen.

Jeg tror ikke, at de gør rigtig alvor af deres trusler, for de færreste har lyst til at slå på andre, når det kommer til stykket, men når man er i gruppe, kan man godt komme til at hidse hinanden op til alt muligt. Det er en almindelig gruppeting. Så prøv, om du kan undgå at tale med dem om det, når du er sammen med flere af dem.

Jeg synes, at du skal sige til dem, at du er så super glad for, at de er sådan nogle gode venner/brødre, og at det betyder så meget for dig at vide, at de er der, og at du ved, at du altid kan bede om hjælp, hvis du har brug for det.
Det vil gøre dem glade og få dem til at vokse på en god måde.

Og så kan du sige til dem, at du ikke er i fare eller føler dig bange. Det eneste der egentlig gør dig utryg lige nu, er deres trusler overfor fyren. Og det er jo dumt.

Sig til dem, at visse ting er man nødt til at klare selv uden hjælp fra stærke fyre; og det her er én af dem.
Fortæl dem, at du bare har brug for en skulder at græde ud hos, når du er ked af det – og en trøstende hånd på ryggen.

Og måske er det faktisk det, dine drenge tilbyder dig. De er bare ikke så gode til at gøre det på den rigtige måde endnu. Det kommer med erfaringen og alderen. Her kan du hjælpe dem godt på vej ved at fortælle dem præcis, hvad du har brug for.
Det tror jeg godt, at du ville kunne, for det lader til, at de har dyb respekt for dig.

Jeg håber du får en god snak med dem, og får fortalt dem, hvordan de kan passe på dig, uden at skulle slå på andre.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat