Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

hvad skal jeg gøre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det lyder også som en rigtig ubehagelig oplevelse, du har haft. Når folk overtræder vores grænser, kan man – både når det sker – men især bagefter føle "ubehag". Bagefter har man nemlig, som du selv skriver "god tid til at tænke på, hvad der kunne være sket". Derfor er det så vigtigt, at man deler en ubehagelig oplevelse med andre, så det ikke er noget, man går alene med. Det er altså godt, at du har skrevet til Brevkassen.

Jeg synes, det var meget modigt, at du var i stand til at sige, at du nok hellere måtte gå tilbage til din mor og papfar. Der mærkede du nemlig, at du var utryg og handlede på det. Det kan du godt være stolt af! 

I brevet skriver du, at du ikke tror, at du har lyst til at tale med dine forældre om det, der skete på markedet? Hvordan mon det kan være? Er du bange for, hvordan de vil reagere? Jeg tror nemlig, at det kan være godt for dig at tale med dem om det. For det er ikke dig, der har noget at skamme sig over. Det er tværimod sælgeren, der skal skamme sig. Det er jo ham, der har overtrådt dine grænser!

Når vi handler i en butik eller på et marked, må folk ikke bare røre ved os. Man kan sige, at sælgeren har overtrådt din "intimsfære", når han rører ved dig og stiller dig de spørgsmål, som han gjorde. Det er ikke noget, som en sælger skal. Det er derimod noget, der er skrider over din private grænse - og derfor er det  ikke i orden! Husk det.  

Derfor synes jeg, at du skal fortælle dine forældre om din oplevelse. Det kan også være, at der er en anden voksen i din omgangskreds, som du hellere vil tale med. Måske en lærer eller pædagog? Hvis det er lidt svært, kan du måske starte med at fortælle det til en veninde, der så kan hjælpe dig med at få den sagt til en voksen.Tænke over hvem du vil være mest tryg ved at sige eller skrive det til?  Mon det kunne være en ide? 

Du er selvfølgelig også meget velkommen på BørneTelefonen på 116111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen 

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat