Brev

Graviditet og kønssygdomme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Tak for dit brev! Du kunne ikke vide, at fyren, du var i seng med, ikke var til at stole på. Jeg kan godt forstå, at du ikke synes, at han har opført sig særlig godt!

Jeg synes, det er stærkt af dig, at du har talt åbent med din veninde og din papbror om bekymringerne i forhold til graviditet og kønssygdomme. Det lyder som om, de begge to har været nogle gode støtter. Og din papbror har sagt noget meget vigtigt: at man både skal beskytte sig mod graviditet og kønssygdomme.

Der kan være flere grunde til, at det har gjort ondt, da du fik finger. Det kan være fordi, du har ikke har været våd nok, men du kan også have været øm af andre grunde. Det er slet ikke sikkert, at det har noget med sygdom at gøre, men jeg kan heller ikke udelukke det helt.

Det er ikke alle kønssygdomme, man kan mærke, så uanset hvad, synes jeg, at du skal booke en tid hos din læge og bede ham/hende undersøge dig. Du kan finde din læges nummer på dit sygesikringskort. Når du ringer og bestiller tid, kan du sige, at du gerne vil undersøges for kønssygdomme og graviditet, fordi du har haft ubeskyttet samleje. Nogen synes, det er lidt svært at skulle kontakte lægen, men måske bliver det lidt lettere, hvis du tænker på, at det er en del af hans/hendes arbejde, og han/hun har prøvet det rigtig mange gange.

Det er også en rigtig god idé at snakke med dine forældre, hvis du har mod på det? Det kan også være, at det faktisk ville være rigtig rart at have din mor med til lægen f.eks.?

(Når man er under 18 år, har lægen pligt til at give ens forældre oplysninger om ens helbred, men i nogle særlige tilfælde, kan man gå til lægen, uden ens forældre får det at vide. Hvis du gerne vil vide, om din læge skal fortælle dine forældre om undersøgelsen, kan du ringe direkte til ham/hende, når du skal bestille tid. Det er tit lægen selv, der sidder ved telefonen om morgenen mellem kl. 8-9.)

Uanset om du vælger at fortælle dine forældre om det eller ej, er det vigtigt, at du bliver undersøgt, så du kan være sikker på, at alt er, som det skal være. Og så du ikke længere behøver at gå rundt og bekymre dig.

De bedste hilsner
BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat