Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Genert!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 10 år

Jeg kan godt forstå, du er træt af, at genertheden kommer til at bremse dig i at gøre nogle af de ting, du så gerne vil. Det er sejt, at du gerne vil prøve at ændre på det, og jeg vil rigtig gerne prøve at give dig forslag til, hvordan du kan øve dig i at sove ude og blive mindre genert, det håber jeg, du vil være med på at afprøve.

Det er helt normalt at være genert eller få hjemve. Nogle viser det bare mere end andre. Jeg gætter på, at mange af dine veninder også har hjemve og bliver generte. Men måske holder de det for sig selv, og så kan man godt komme til at tro, det kun er en selv, der har det sådan. Derfor er det en god idé at snakke sammen om det. Det kan være svært, men det hjælper.

En vigtig ting for at være i ro, er vejrtrækning. Hvis vejrtrækningen er rolig, så er man også selv rolig. Det kan du træne derhjemme, ved at trække vejret ind gennem næsen, mens du tæller til fire, holder vejret i to sekunder og puster langsomt ud gennem munden på fire sekunder. Mens du træner det, kan du tænke på en ting, som du gerne vil gøre, som du synes ikke plejer at være nemt og fortsætte med at trække vejret stille og roligt. Når du træner rolig vejrtrækning derhjemme, kan du bruge det i de situationer, hvor du mærker, at generthed eller hjemveen er på vej i skolen og sammen med andre. 

En måde at aflede din opmærksomhed på, f.eks. inden du går hen til din lærer, kan være at minde dig selv om alle de ting, som du er god til, og sige de ting til dig selv. Du kunne f.eks. sige: "Jeg er sej, jeg har gode venner, sidste gang skete der ikke noget ved, at jeg sagde det, så selvfølgelig sker der heller ikke noget i dag" eller nogle helt andre ting?

Det kan måske også være hjælpsomt for dig at have en lille ting i hånden, en elastik om håndleddet eller måske noget helt tredje, som du kan have med dig, når du ved, at du skal stå i en situation, som kan gøre dig genert. Måske det kan give dig noget tryghed og få din opmærksomhed hen på noget andet. Hvordan mon det ville være for dig?

Det er helt almindeligt, at man kommer til at savne sine forældre og få hjemve, når man er væk fra dem mange dage. Mon du har talt med dine forældre om, hvordan du har det med at skulle afsted på lejrturen? Måske dine forældre kunne hjælpe dig med at tale med din lærer om, hvordan du har det, så din lærer kan hjælpe dig, hvis du får hjemve og bliver ked af det? Måske kan det gøre dig mere tryg, at dine forældre kan sende dig en godmorgen og en godnatbesked?

Ligesom du kan have en ting i hånden, når du skal stå i en situation, som du ved, at du bliver genert i, kan det måske hjælpe dig, hvis du har din egen hovedpude med på lejrtur. På den måde har du noget kendt og trygt, når du skal sove, og det kan måske også hjælpe på din hjemve. Hvordan mon det ville være for dig?

Rigtig meget held og lykke med det hele. Husk, du kan altid ringe eller skrive direkte til BørneTelefonen på telefonnummer 116111. Det kan godt hjælpe, hvis man har hjemve, for så får man lige talt om det, og så bliver følelsen måske lidt mindre. Der er åbent til kl. 23 hver aften.

Mange knus og gode tanker til dig fra BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat