Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Gammel veninde truer mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg forstår godt, at det gør dig utryg at få at vide, at din tidligere veninde siger de ting. Det er rigtig ubehageligt, og kan skabe frygt, når nogen truer én. Og det er ikke okay at true. Også selvom de aldrig gør alvor af deres trusler.

Som jeg fornemmer det, kan hun måske være såret over, at jeres venskab stoppede. Nogle gange er det sådan, at hvis man er meget sårbar, fordi man fx. kommer fra et hjem, hvor man har det svært, så kan man godt have behov for at virke som om, at man er hård. 

De fleste børn og unge der har det svært derhjemme, synes, at det er skamfuldt og pinligt. Og det prøver nogle af dem at dække over ved at virke hårde eller ligeglade udadtil. Også selvom de ikke er ligeglade. Det er de færreste. Den hårdhed kan godt gå hen og blive en dårlig vane, som efterhånden bliver svær at skille sig af med. Det bliver den historie, de fortæller om sig selv, og det bliver den historie, de skal leve op til.

Hvis hun har stået, og snakket med nogen, der ved, at du har droppet hende, så prøver hun måske at skjule, at hun ikke er såret. Det kan måske være nemmere at være hård og sige, at du skal have bank, og at hun sender folk efter dig. Giver det mon mening? 

Men selvom der kan være mange grunde til, at hun gør, som hun gør, så er det stadig ikke okay at true. Jeg tænker derfor, at hun skal vide, at du ved, hvad hun har sagt og at du er blevet ubehageligt tilpas omkring det. Måske kan I få en snak om det, i stedet for at det skal meldes til politiet. Det er heller ikke sikkert, at lige præcis politiet kan gøre så meget. Men at en voksen, der kender hende, kan gøre mere i denne her situation.

Ville du mon selv have mod på, at skrive til hende og fortælle hvordan du har det? Måske kan I få en snak om, hvordan det hele har været for jer begge og slutte fred på en god måde. 

Hvis hun skulle begynde at true dig på skrift, så har du noget, som du kan gå videre med til nogle voksne, hvis det bliver nødvendigt. 

Hvis du ikke har mod på selv at skrive til hende, så tænker jeg, at det er vigtigt, at der er nogle voksne, der hjælper jer. Det kan være, at dine forældre kan hjælpe med at kontakte en leder på hendes skole eller en voksen i kommunen? Det er vigtigt, at truslerne bliver stoppet, og at du får ro på. Men det er også vigtigt, at der er nogen voksne, der kan hjælpe hende, så hun måske kan få talt om det, der gør hende vred og ked af det. I behøver jo ikke være venner, men jeg tænker, at det ville være godt, hvis I ikke ligefrem var uvenner. Det er så ubehageligt at være uvenner - for det meste for begge parter.

Jeg synes i hvert fald under alle omstændigheder, at du skal tale med en voksen om det. Dine forældre, din klasselærer eller en anden voksen, som du har tillid til. Det er vigtigt, at man har nogle at tale med, om de ting der gør en utryg. De voksne vil også kunne hjælpe med, hvilke andre voksne der evt. skal involveres og om man skal tale med politiet om, det du oplever. Man kan sagtens bede om råd fra politiet, uden at anmelde eller fortælle hvem man, eller din veninde, er.

Ét er i hvert fald sikkert; du skal ikke gå og være bange. Og din tidligere veninde skal ikke true dig eller nogen anden. Derfor skal der noget voksenhjælp til, så der kan blive passet på jer begge to.

Du er også meget velkommen til at kontakte BørneTelefonen på telefon, sms eller chat, hvis du har brug for at tale med en voksen, som du ikke kender. Nummeret er 116 111. Du er anonym, og det er gratis. 

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat